Projekt - Mulighed for udnyttelse af valle fra mindre mejerier uden brug af tørring
Bedre udnyttelse af valle på mindre mejerier
Projektstart januar 2015. Afsluttet 2016.
Bedre udnyttelse af valle på mindre mejerier handler om at undersøge udnyttelsespotentialet for valle sammenlignet med, hvordan det udnyttes på nuværende tidspunkt. Formålet er at øge indtægtsgraden hos de mindre mejerier. I dag sælges valle videre til forarbejdning for at ende som en tør ingrediens. Tanken bag projektet er at udnytte den overskydende valle fra osteproduktion direkte som et vådt produkt og dermed opnå besparelser ved at udlade tørringstrinnet. To applikationer undersøges: anvendelse som indkapslingsmateriale og anvendelse i proteindrikke, som på nuværende tidspunkt anvender forskelligt vallepulver.
Mål for projektet
- Kortlægge muligheden for at øge indtjeningen på vallefraktionen hos mindre mejerier
- Undersøge muligheden for udnyttelse af valle fra osteproduktion i våd form
- Test af den våde valle som indkapslingsmatrice
- Test af den våde valle som tilsætning i proteindrikke
Deltagere
- Teknologisk Institut
- Mammen mejeri A/S
- Endrup Andelsmejeri
- Løgismose mejeri A/S
- MyDrink Beverages
- Alkalon A/S
- Aarhus Universitet