Stor dag for grøn familie

Ole  Ravn

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 25 21.

Stor dag for grøn familie

Mandag den 26. oktober 2009 var en speciel dag for familien fra Vangede. Denne morgen vågnede mor, far og børn op til en ny hverdag i Teknologisk Instituts spritnye energineutrale hus, EnergyFlexHouse, på Gregersensvej i Taastrup.

Anne Mette på 41 år, Henrik på 43 år og børnene Johan på 18 år og Katrine på 15 år skal i de næste tre måneder bo gratis i det energineutrale hus, mens forskerne og alle andre kan følge med i deres energiforbrug på hjemmesiden. Der er installeret de nyeste moderne energiteknologiske løsninger med tilhørende intelligente styringer i huset, så familien kan få et detaljeret overblik over og kontrol med energiforbruget.

- Vi er glade for at have fundet en velfungerende dansk kernefamilie, som virker meget interesseret i at afprøve vores energineutrale hus, der over et år producerer al den energi, familien skal bruge. For os har det været vigtigt at finde nogle beboere, som har lyst til at blive udfordret på deres energivaner, siger centerchef Ole Ravn fra Energieffektivisering og Ventilation på Teknologisk Institut. Og han tilføjer, at især forældrene og pigen virker meget åbne over for at blive klogere på, hvordan de kan spare på energien og give denne viden videre til andre – men det gør jo ikke drengen mindre interessant, mener Ole Ravn. 

Et energieventyr begynder
Moren, faren og de to teenagebørn er de første, der flytter ind i Teknologisk Instituts energineutrale hus for at afprøve fremtidens nye energieffektive løsninger til boligen.
De skal teste, hvordan bygningen, installationerne og udstyret fungerer. Samtidig skal de dele deres oplevelser i den nye bolig med hele Danmark. Og familien glæder sig til at vinke farvel til deres Arne Jacobsen kædevilla fra 1942 til fordel for EnergyFlexHouse, der er tegnet af Henning Larsen Architects.

- Vi synes, at det er rigtig spændende og sjovt at flytte ind i et helt nyt hus, hvor der er installeret energieffektive løsninger, som er tænkt ind fra starten og på den måde blive mere bevidst om, hvad ny teknologi har af betydning for energiforbruget for en almindelig familie. I vores eget hus har vi efterisoleret murene og skiftet til nyere termoruder, men vi synes, det er svært at gøre mere end det, fortæller Anne Mette,
der til daglig arbejder som IPR Manager i Novozymes i Bagsværd. Hun tændte med det samme på ideen om at teste huset. Og hun fik hurtigt resten af familien overtalt.
Nu er hun spændt på, om hun bliver så glad for tørretumbleren og elbilen, som hun skal tage til og fra arbejde, at hun vil føle, hun ikke kan leve uden, når hverdagen igen begynder i hjemmet i Vangede. Og hun håber, at de to store børn bliver mere bevidste om deres adfærd og får nogle gode energivaner ud af oplevelsen. Hendes mand er også fuld af forventninger til den nye klimavenlige hverdag.

- Det bliver interessant at mærke, hvordan en dagligdag fungerer i et klimavenligt hus. Og at der bliver målt på vores energiforbrug bliver en øjenåbner og motivationsfaktor! Jeg er meget nysgerrig efter at se, hvad der er teknisk muligt og dele ud af erfaringerne til kolleger, naboer og alle andre, understreger Henrik, der er seniorkonsulent i NNE Pharmaplan i Søborg. Han påpeger, at familien nok hverken er værre eller bedre til at spare på energien end så mange andre danske familier, selv om familiens voksne arbejder i virksomheder, der er dedikerede til at reducere CO2-udslippet.   

Drengen Johan, der går i 3. G på Gammel Hellerup Gymnasium – og som skater og træner taekwondo i fritiden – ser frem til at teste al teknikken. Og hans søster, der går i 9. Klasse på Bakkegårdsskolen, glæder sig til at rykke teltpælene op og flytte ind i et helt nyt hus og forhåbentlig få besøg af veninderne.

Yderligere oplysninger fås hos Ole Ravn, Teknologisk Institut: 7220 2521 eller Mikael Grimmig: 7220 2415.

Familien forlader deres Arne Jacobsen kædevilla fra 1942 til fordel for det energineutrale byggeri, EnergyFlexHouse, der er tegnet af Henning Larsen Architects. 

Testfamilien hygger sig i deres nye hjem, hvor de nu skal afprøve energirigtige løsninger til boligen.