Vækstfonden og Teknologisk Institut skyder 16 mio. kr. i PhotoSolar

Jørgen Kunter Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 16 28.

Vækstfonden og Teknologisk Institut skyder 16 mio. kr. i PhotoSolar

En verdenssensation inden for glasfacader med indbygget solafskærmning er nu virkelighed. Efter fem år med forskning og test er PhotoSolar i Taastrup klar til produktion i stor skala. En investering på 12 mio. kr. fra Vækstfonden og fire mio. kr. fra Teknologisk Institut skal skubbe salg og fabrikation i gang og gøre klar til næste sensation om to år: glasfacader med transparente, solafskærmende solceller.

Med et nyt patent i lommen, et gennemtestet produkt i hånden og frisk kapital i ryggen er virksomheden PhotoSolar i Høje-Taastrup klar til i små bidder at erobre verdensmarkedet for energioptimerede glasfacader på for eksempel kontorbyggerier.

Som de første og foreløbig eneste i verden er virksomheden parat til at fremstille glasfacader, som er revolutionerende, når det gælder indeklima, fordi de kan det samme som udvendig solafskærmning, men er indbygget i glasset.

MicroShade fra PhotoSolar er en termorude med en skråtperforeret, tynd metalfilm, der bliver monteret inde i termoglasset. Ruden slipper varme ind, når det er koldt, og holder varmen ude, når det er varmt. Filtret slipper samtidig solens stråler ind, når solen står lavt, men holder dem behændigt ude, når solen står højt midt på dagen og lyser skarpt.

- Med MicroShade kan bygherrer, ingeniører og arkitekter helt undgå ekstern solafskærmning, som er dyr både i installation og vedligehold, uden at gå på kompromis med bygningens energiregnskab, siger opfinderen og stifter Eik Bezzel, PhotoSolar.

Vækstfonden og Teknologisk Institut investerer henholdsvis 12 mio. kr. og fire mio. kr. i PhotoSolar. Kapitalindsprøjtningen skal bruges til at opbygge en salgsorganisation og starte en massefabrikation af MicroShade.

- Vi satser i første omgang på det tyske marked. Her er glas og rudefabrikanterne med på at prøve ny teknologi, og markedet er langt fremme med energioptimeret byggeri, siger partner i Vækstfonden, Bjarne Henning Jensen, der er valgt som ny bestyrelsesformand i PhotoSolar.

PhotoSolar blev stiftet i 2003 hos innovationsmiljøet Teknologisk Innovation. Produkterne udspringer af forskning på Teknologisk Institut, hvor Eik Bezzel var ansat. Virksomheden er Teknologisk Instituts første spinout, som nu altså er klar til at gå på markedet med et produkt.

- Det er glædeligt at se, hvordan virksomheden har udviklet sig fra forskning til fabrikation, så der nu eksisterer produkter og en forretningsplan, som kan tiltrække ventureinvesteringer, siger koncernøkonomidirektør Jørgen Kunter Pedersen, Teknologisk Institut.

PhotoSolar har yderligere en sensation i støbeskeen. Om to år, lover virksomheden, er den produktionsklar med glasfacader med indbyggede solceller, der ikke alene skærmer for solen, men opfanger energien og omsætter den til strøm, der kan give 10-20 procent af en bygnings samlede elforbrug. Produktet hedder PowerShades og er patenteret i Europa, Japan og USA.

Det er Vækstfondens 18. investering inden for såkaldt cleantech. Vækstfonden har investeret direkte i Stirling Danmark, Shark Solutions og PhotoSolar, de øvrige cleantech-investeringer er sket gennem andre venturefonde.

For yderligere oplysninger:
PhotoSolar, Eik Bezzel, tlf. 22 67 36 13, bezzel@photosolar.dk

Vækstfonden, Bjarne Henning Jensen, tlf. 29 41 85 66, bhj@vf.dk

Teknologisk Institut, Jørgen Kunter Pedersen, tlf. 7220 1628, jorgen.kunter.pedersen@teknologisk.dk

Om Vækstfonden
Vækstfonden er med til at skabe flere nye vækstvirksomheder. Vi er en statslig investeringsfond, der siden 1992 har finansieret vækst i over 3500 danske virksomheder for et samlet beløb på over 6,5 mia. kr. www.vf.dk