Restprodukt fra cashewnødder omdannes til pektin

Jacopo Leonardo Valeri

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 98.

Cashewaebler

Restprodukt fra cashewnødder omdannes til pektin

Startupvirksomheden Fruit-Up har i samarbejde med Teknologisk Institut ekstraheret pektin fra restproduktet cashewæbler. Næste skridt er at optimere processen og afprøve pektinen i udvalgte applikationer i samarbejde med fødevarevirksomheder. Projektet er støttet af Future Food Innovation.

Cashewæblet er i dag et restprodukt fra cashew-industrien, som ikke anvendes, men efterlades i plantagerne til forrådnelse. Der produceres ét cashewæble per cashewnød, hvor æblet er op til ti gange større end selve nødden. Alene i Ghana produceres hvert år flere millioner tons som går til spilde.

Fra restprodukt til højværdi ingrediens

Som det første udbytte af samarbejdet er det lykkes at ekstrahere pektin fra cashewæbler i samarbejde med specialisterne i fødevarelaboratorierne på Teknologisk Institut. Derudover er den basale funktionalitet i forhold til gelstyrke blevet testet. Forsøgene har vist, at der er potentiale til at arbejde videre med udviklingen af pektin fra en ny råvarebase.

- Vi har allieret os med Teknologisk Institut, som har viden og laboratorierne til at udvikle ekstraheringsprocessen og test af gelstyrken. Vi har selv været med i laboratoriet og fulgt de første resultater, så det har været spændende for iværksættere som os, fortæller Marianne Duijm fra Fruit-Up.

Fra Teknologisk Institut er det bl.a. faglig leder Mia Fiilsøe Falkeborg, som deltager i projektet:

- Det er lykkedes at udvikle en proces til ekstraktion af små mængder pektin fra cashewæbler, som Fruit-Up har haft med hjem fra Afrika. Der skal dog en del mere procesudvikling til, før vi står med et rent produkt og større mængder, forklarer faglig leder Mia Fiilsøe Falkeborg, Teknologisk Institut.

Testes i applikationen

Med disse resultater i baglommen har Future Food Innovation valgt at investere i udviklingen af pektinen ind i en række applikationer. Derfor er Samsø Bær og Expleris blevet partnerkredsen. Projektet skal se på funktionaliteten af pektinen i produkter hos de to virksomheder, og der vil også være forsøgsdage i udviklingskøkkenet FoodtureLab på Teknologisk Institut.

  • Vi er løbende på udkig efter nye ingredienser, der kan give en funktionalitet ind i vores marmelader. At produktet udvindes fra et restprodukt, som ikke benyttes i dag, er et ekstra plus for os, udtaler Lone Hundevad fra Samsø Bær.

Expleris ser også et potentiale i den nye pektin:

  • Vi arbejder i forvejen med yacon som specialingrediens, der giver nogle unikke egenskaber til vores produkter. Vi er gået med i samarbejdet for at se, hvilken funktionalitet den nye pektin kan tilføre vores produktudvikling, fortæller Albeli Duch-Camacho fra Expleris.

Ved udgangen af projektet forventer partnerne således at kende mere til den nye pektins funktionalitet samt have videreudviklet ekstraktionsprocessen.

Et marked for bæredygtige ingredienser

Men hvorfor overhovedet en ny råvarekilde til pektin? Der findes jo allerede en række pektiner på markedet, som virksomheder kan benytte. Det har Fruit-Up et svar på her:

- Pektinmarkedet er drevet af en række erfarne globale producenter, som servicerer de store nationale og globale fødevarebrands. Vi ser, at der er plads i markedet til en lidt mindre producent af pektin. Vores målgruppe er i første omgang virksomheder, der er for små for de globale leverandører af pektin, forklarer Marianne Duijm fra Fruit-Up.

Der er et stykke vej fra cashewæbler i Afrika til en kommerciel pektinproduktion i Danmark. Her forestiller Fruit-Up sig, at der enten må investeringer eller et samarbejde med eksisterende virksomheder til:

- Vi leder efter partnere til den næste fase, hvor vi tænker produktion. Før det kan vurderes, skal der dog udvikling af prototypen til. Derfor dette projekt, fortæller Marianne Duijm.

Stor interesse for udvinding af ingredienser fra restprodukter

Det store fokus på klimaudfordringer og madspild betyder et øget fokus på at udnytte restprodukter til højværdi produkter.

- Vi oplever en stor interesse for at udnytte sidestrømme og restprodukter til mere og andet end blot foder eller gødning. Står du som virksomhed med en række restprodukter, så kontakt os. Så kan vi hjælpe med at vurdere og teste, om der er et potentiale, udtaler faglig leder Mia Fiilsøe Falkeborg, Teknologisk Institut.

 

Fakta om projektet

Projektet er støttet af Future Food Innovation, der er finansieret af Region Midtjylland og EUs Regionalfond.  Udover Fruit-Up og Teknologisk Institut har Larsen & Birkeholm A/S samt Guru Snack deltaget i første fase af projektet. Der er etableret samarbejde med bl.a. Mim Cashew farm i Ghana.  I nuværende fase af projektet er partnerne Samsø Bær, Expleris og Teknologisk Institut. Ideen er oprindeligt udformet i Growing Food Accelerator programmet.

Fakta om pektin

Pektin ekstraheres i dag typisk fra skræl af citrusfrugter. Det anvendes traditionelt som gelerings- og fortykningsmiddel i marmelader, frugtgrød og lignende, og har fundet anvendelse inden for mejeriprodukter, læskedrikke, bageriprodukter, konfekt o.lign.

Logoer