Robot kunne have forhindret plæneklipperulykke

Robot kunne have forhindret plæneklipperulykke

Kilde: Journalist Morten Runge, Nyhedsavisen den 8. juni 2007

En mand fra Ballerup omkom i sidste uge, da en fjernstyret plæneklipper væltede ned over ham.
Men ulykken kunne være undgået med ny robotteknologi, mener forsker.

Meget tragisk og højst besynderligt.
Sådan har de fleste reaktioner formentlig lydt, da nyheden om et skæbnesvangert møde mellem en 45-årig mand og en fjernstyret plæneklipper i forrige uge ramte landet.

Manden døde på stedet, da maskinen tippede på en skråning og væltede ned over ham. Men ulykken kunne være undgået, mener en af landets førende robotforskere.

Bedre teknologi

»Det var en tragisk hændelse, men med lidt bedre teknologi havde robotten måske selv opdaget, at den var ved at tilte. Og dermed kunne den enten havde slukket sig selv eller have nået at advare manden,« siger robotforsker på Teknologisk Institut, Claus Risager.Han vurderer, at flere automatiske havemaskiner – hækkesakse, trimmere og plæneklippere – har et alt for ringe sikkerhedsniveau.

»Vi ser lidt den samme udvikling inden for haveredskaber, som vi så inden for industrien for år tilbage. Dengang var man heller ikke specielt opmærksom på sikkerheden, og det kostede jo også en del ulykker,« siger han.

Forskningen godt på vej

Claus Risager peger på, at forskningen er langt fremme med
robotter, der selv kan registrere bevægelser i de nærmeste omgivelser.

»Så kan plæneklipperen selv se, om den skal sagtne farten, hvis der er børn i nærheden, eller om den skal nægte at køre op ad en skrænt, fordi den selv kan se, at det bliver for farligt,« siger han.

Kan det ikke også være farligt at give robotten så meget kontrol med sig selv?

»Man kan selvfølgelig ikke garantere, at der ikke sker utilsigtede skader,« siger Claus Risager og nævner dog en italiensk plæneklipper, der selv kører ud af garagen for at slå græs om natten.

»Det kræver ekstra opmærksomhed.«

Der er dog stadig et stykke vej til den perfekte robot, der kan genkende mennesker, mener lektor Thomas Moeslund fra Aalborg Universitet.

»Vi kan godt få robotten til at kende forskel på et menneske og en badebold, men kun hvis vi har fortalt den, at det er de to ting, der kan trille forbi. Den kan ikke i dag selv finde ud af, hvad der passerer forbi den,« siger han.

Den uheldige græsslåmaskine var af mærket Dvorak Spider ILD 01. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra dens tjekkiske ophavsmand.

Læs den originale artikel på:
http://avisen.dk/popprint.aspx?postID=192256&appID=artikel