Robothøstede æbler

kvinde bider i et æble

Robothøstede æbler

Kilde: Teknisk Nyt nr. 8, maj 2007 – Uddrag af artiklen ”Robothøstede æbler” af Louise Skovborg Just fra RoboCluster

Teknologisk Institut har opfundet et helt nyt og banebrydende koncept som konsortiet har fået midler til at udvikle en prototype af.

3 røde æbler på en gren med grønne bladeNår man kan få robotter til at svejse biler sammen, sætte elektroniske komponenter på printplader, male og meget mere, hvorfor kan man så ikke konstruere en robot, der kan høste æbler?
- Og svaret er, at det kan man for så vidt godt. Der er fremstillet nogle prototyper. De kan dog ikke konkurrere med manuel plukning og har derfor ikke fået nogen kommerciel succes. Men det kan der gøres noget      
ved, fortæller Bent S. Bennedsen fra BSBiosystems, der er tilknyttet et projekt under RoboCluster om netop               Kilde: www.sxc.hu
automatisering af frugtplukning, der går under navnet:
Automatisk Frugtplukker.

RoboCluster har sammen med Kærsbo Frugtplantage og Frugt & Grønt Rådgivningen opstartet projektet og målet er at udviklet en robot, der både kan plukke æbler af første kvalitet og samtidig sikre et tilpas stort udbytte af hvert træ, så robothøsten bliver økonomisk rentabel.

Baggrund

kvinde bider i et æbleÆbler og pærer til konsumentmarkedet høstes i dag ved håndkraft for at opnå en høj kvalitet af den høstede frugt. De danske avlere har imidlertid et ønske om at automatisere plukningen – dog uden af frugterne tager skade. Der eksisterer maskiner på markedet i dag, som kan ryste frugttræer og opsamle den nedfaldne frugt.
Men der opstår ofte stødskader på frugten, og stilken              Kilde: www.sxc.hu
kan mangle. En ”rystemaskine” er derfor kun egnet til industrifrugt.
Udover en frugtplukkemaskine ønsker avlerne også, at løsningen kan forhåndssortere frugten efter størrelse og udtynde træerne tidligt på sæsonen.
Ved at forhåndssortere frugten forbedres salgsmulighederne. Lagerhåndteringen simplificeres og holdbarheden forbedres, da den sorterede frugt kan blive længere i lagerets beskyttende atmosfære, indtil en given størrelse udtages til salg.

Ikke to træer er ens

Problemerne ved udviklingen af robotter til frugthøst stammer, ifølge Bent S. Bennedsen, fra det faktum, at æbler og især træerne, de vokser på, er biologisk materiale. Det vil sige, at der ikke er to, som er ens. Det medfører, at e robot til frugthøst ikke kan programmeres i forvejen – men skal indsamle og bearbejde information for hver bevægelse.
Dertil kommer, at en robotarm bevæger sig langsommere og lidt mindre elegant end en menneskearm, hvilket medfører, at hvert æble tager længere tid at plukke.
Derudover er følgende tre problemstillinger også væsentlige:

  • æbletræDet billedbehandlingssystem, der sætter robotten i stand til at ”se” og styre bevægelserne, kan ikke nødvendigvis få øje på alle æblerne.
  • Robotten kan ikke nå æbler, der sidder bag større grene.
  • En del af de allerede plukkede æbler tabes på jorden.

- Så længe disse forhindringer ikke er løst, og så længe det er til at få arbejdskraft, befinder vi os i en situation, hvor det er bedre at benytte manuel plukning, fortæller Bent S. Bennedsen.                                                                            Kilde: www.sxc.hu

Status på projektet

Sammen med Teknologisk Institut har RobotCluster, Kærsbo Frugtplantage og BSBioSystems indsendt en ansøgning til Innovationsloven. Konsortiet vil bygge en prototype baseret på et nyt plukkeprincip, som ifølge Bent Bennedsen ikke tidligere er set.

Planen er at opbygge den første prototype i robotlaboratoriet på Syddansk Universitet i efteråret 2007. Erfaringerne med denne skal bruges til at opbygge en forbedret udgave i foråret 2008, som skal afprøves i en frugtplantage i efteråret 2008. Princippet forventes at skulle patenteres.

Projektet har for nylig modtaget 1,3 millioner kroner til udviklingen fra Innovationsloven under Fødevareministeriet.

Læs hele den originale artikel fra Teknisk Nyt nr. 8, maj 2007: