Roskilde tager robotterne til sig

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

Roskilde tager robotterne til sig

Robotterne er på vej til de ældre, både i privaten, i ældreboligerne og på plejehjemmene. For at afdække lidt af betydningen heraf, har Teknologisk Institut og Hjælpemiddelinstituttet sammen med friplejehjemmet Margrethe Hjemmet sat sig for at undersøge, hvordan man via ny teknologi kan understøtte en udvikling, der både giver mere tid til nærvær og omsorg og støtter ældre i at være selvhjulpne så længe som muligt.

Indtil videre har medarbejderne på plejehjemmet afprøvet robotsælen Paro og en robotstøvsuger. Hvor afprøvningen af Paro gav yderst positive resultater i form af, at flere af beboerne blev markant mere rolige, trygge og afslappede under samværet med Paro og fik stimuleret deres erindringer om egne kæledyr fra de yngre år, gav afprøvningen af den første støvsugermodel vigtig viden om, at forhold omkring støj, systematik i rengøringen samt brugervenlighed er vigtige parametre at overveje på forhånd. Opbygningen af viden omkring støvsugere fortsættes nu med en anden model.

I den nærmeste fremtid påbegynder Margrethe Hjemmet afprøvningen af et såkaldt douchetoilet, der bliver installeret hos en beboer. Afprøvningen er indtil videre berammet til at vare et halvt år. Efter sommeren håber man at kunne gennemføre afprøvning af en gulvvaskerrobot.

Projektet, der er finansieret af Velfærdsministeriet (oprindeligt Socialministeriet) under puljen til udvikling af bedre ældrepleje, fortsætter gennem hele 2008. Fra Teknologisk Institut deltager Center for Arbejdsliv og Center for Robotteknologi.