
Sammen med LIAA kan mennesker og robotter indgå i symbiotisk samarbejde
Teknologisk Institut er en del af forskningsprojektet LIAA, som sigter mod at skabe et framework, der gør det muligt for mennesker at indgå i tæt samarbejde med robotter. Denne form for kollaborativ robotteknologi kan hjælpe den europæiske fremstillingsindustri med at bibeholde arbejdspladser. Konsortiet bag LIAA består både af videnstitutter, teknologiudviklere og slutbrugere.
Fleksibel robotteknologi skal hjælpe med at beholde arbejdspladser
Fremstillingsindustrien har i mange år udgjort en stor del af den europæiske økonomi, men stigende outsourcing til udlandet, hvor arbejdskraften er væsentlig billigere, udgør en trussel mod de europæiske arbejdspladser. Dette gælder især high mix/low volume-produktioner, og da arbejdsopgaverne relateret til denne form for produktion ofte varierer i størrelse, sværhedsgrad, mængde mm., kan det være besværligt at implementere og anvende eksisterende automatiske løsninger, som ofte anvendes til masseproduktion.
LIAA – en forkortelse af Lean Intelligent Assembly Automation – er et EU-finansieret, tværnationalt forskningsprojekt, som søger at imødegå den udfordring, som de europæiske arbejdspladser står over for i disse tider. Kernetanken i LIAA er, at produktionsmedarbejdere skal indgå i en symbiose med robotter på arbejdspladsen. Helt konkret betyder det, at projektet sigter mod at udvikle et framework, som skal gøre det muligt for menneskelige medarbejdere at udføre arbejdsopgaver i tæt samarbejde med deres fleksible robotkollegaer. Ved at investere i robotteknologi kan de europæiske produktionsvirksomheder dermed undgå udflytninger af arbejdspladser. Udover at forene menneske og maskine på arbejdspladsen vil frameworket også være medvirkende til at optimere arbejdsprocessen.
Menneske/robot-symbiose kræver sikkerhed
Et gennemgående imperativ under projektforløbet har været at sikre, at denne form for fleksibel robotteknologi er sikker at bruge for de menneskelige medarbejdere. Eftersom teknologien skal indgå som del af en menneske/robot-symbiose, har sikkerhed således været et prioriteret aspekt, og Teknologisk Instituts rolle i projektet går særligt ud på at sikre, at denne form for kollaborativt arbejde mellem menneske og maskine vil foregå under sikre forhold. Udover at teknologien skal være sikker at bruge for de involverede medarbejdere, så skal teknologien også være nem at bruge. I forlængelse af aspektet om brugervenlighed er et andet af projektets fokuspunkt, at frameworket skal være genanvendeligt på tværs af processer, således at frameworket kan anvendes i multiple sammenhænge.
Næste skridt: demonstration hos slutbrugeren
I foråret overstod LIAA sit andet og seneste review. Her fremsatte projektdeltagerne fra LIAA de resultater, som de indtil videre havde opnået under forløbet for repræsentanter fra EU-kommissionen. Præsentationerne blev taget godt i mod, og efter det veloverståede review bevæger projektet sig ind i en afsluttende fase. Det næste skridt for LIAA er en endelig demonstration af teknologien hos slutbrugeren, som forventes afsluttet i løbet af 2016.