Sikring af danske arbejdspladser i transportsektoren

Betina  Bihlet

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 53.

Sikring af danske arbejdspladser i transportsektoren

Til gavn for hele transportbranchen forebygger Teknologisk Institut i samarbejde med Danske Fragtmænd, at chauffører og terminalarbejdere bliver fysisk nedslidte og får skader under arbejdet.

I projektet ’Forebyggelse i kædeperspektiv inden for transportsektoren – fragt og distribution’ skal deltagerne identificere særligt belastende arbejdssituationer og få nye ideer til at forbedre håndteringen af godset i hele transportkæden – både hos fragt­mændene, på terminalerne og hos kunderne.

- Vores medarbejdere skal vide, hvordan de passer på sig selv, så de kan blive i jobbet, til de når pensionsalderen. Arbejdet med at håndtere gods er fysisk hårdt, så det er vigtigt at få kortlagt arbejdsmiljøet og finde frem til løsninger, der kan minimere risikoen for slidgigt og skader i ryg, ben og arme, fortæller direktør Jesper Nørgaard fra Fragtmand J. Nørgaard Petersen A/S.

Nye måder at løfte og flytte godset på
I projektet deltager otte fragtmandsvirksomheder og to fragtterminaler fra Danske Fragtmænd. Kunder og samarbejdspartnere fra Danske Fragtmænd inddrages også i arbejdet med at finde bedre måder at håndtere godset på både i terminalerne, lagerhallerne, lastbilerne og ude hos kunderne.

- Vi har en stor spændvidde i forretningen, idet vi håndterer alt muligt slags gods for vores kunder. Der er tale om gods af forskellig type lige fra små og lette pakker til kæmpe tunge paller med byggematerialer og langgods i form af uhåndterbare enheder som markiser, plastrør og jerntrapper eller store aluminiumsplader. Da indhold, emballering, pakning og forhold ved af- og pålæsning af godset er forskellig fra gang til gang, er det en stor udfordring at sikre et bedre arbejdsmiljø, fortæller kvalitetsdirektør Hans Erik Hansen fra Danske Fragtmænd og tilføjer:
Derfor har vi brug for nye løsninger, så vi kan sikre medarbejderne og arbejdspladserne. 

Projektet munder ud i konkrete forslag til mere hensigtsmæssige arbejdsprocesser og nye tekniske hjælpemidler til at flytte og løfte forskellige typer gods. Projektet giver også anbefalinger til kunden om opdeling, pakning, mærkning af godset og optimering af adgangsforholdene for chaufførerne ved af- og pålæsning. Endelig udvikler Teknologisk Institut interaktivt undervisningsmateriale til efteruddannelse af alle chauffører og terminalarbejdere.

Fakta 
Projektet afsluttes i maj 2013 og er støttet af Forebyggelsesfonden. Teknologisk Institut medvirker i arbejdet med ekspertise inden for arbejdsmiljø, logistik og transport. Projektets resultater forventes at komme hele transportbranchen til gode.
 

Godsaflevering

Arbejdsmiljøet for chauffører og terminalarbejdere skal bedres gennem nye tekniske hjælpemidler og nye undervisningsmaterialer, som Teknologisk Institut er med til at sikre udviklingen af.