Smart teknologi i danske virksomheder

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Smart teknologi i danske virksomheder

Omkring hver tiende fremstillingsvirksomhed i Danmark arbejder med smarte teknologier
Smarte teknologier hører til i automatiserede produktioner, hvor sensorer er forbundet til netværk og computere, som udfører automatiske beregninger og reagerer på resultaterne. Smarte teknologier anvendes også i produkter, som på samme måde har sensorer, der er forbundet til netværk og computere. I takt med at computere, robotter, sensorer, netværk mv. falder i pris og størrelse, men hastigt vokser i ydelse, vil der blive mere automatisering i Danmark.

Teknologisk Institut følger gennem interview og analyser løbende med i, hvordan automatiseringen i Danmark forløber. Jysk Analyse har interviewet 455 danske fremstillingsvirksomheder om brugen af smarte teknologier, og hvor de bliver anvendt. Det er en type undersøgelse, som vi ofte kombinerer med registerbaserede oplysninger om virksomhederne. Det giver en dyb forståelse af virksomheders adfærd og handlemuligheder.

Smarte fremstillingsprocesser
Virksomhederne her er længst fremme, når det gælder processer i virksomheden. Her er store muligheder for effektivisering med fx robotter. Teknologisk Institut har etableret et Robot CoWorker Lab, hvor der er samlet koncentreret erfaring og viden samt state-of-the-art-teknologier. Blandt disse teknologier er der robotter fra de fleste robotleverandører, fleksible gribere, 3D-vision og avancerede sensorer. Her arbejdes med at koble sensorer, IT og robotter, så robotterne kan handle smart.

Smarte produkter
Virksomhederne er knap så langt fremme, når produkterne skal gøres smarte. For de fleste virksomheder er det fremtidsmusik. Et dansk eksempel er Danfoss Link™, hvor forbrugeren kan styre sine termostater og dermed varmen i sit hjem via sin iPhone. Uanset hvor i verden forbrugeren befinder sig. Danfoss mener, at det kan spare op til 23 procent på varmeforbruget. Bruno – The Smart Can er et udenlandsk eksempel på et smart produkt. Bruno (http://brunosmartcan.com/) er en skraldespand, som indsamler data om, hvor fuld den er, og når det er tid til tømning, sender den besked til sin ejer over internettet om, at det er tid at tømme eller bestille flere skraldeposer. Det kræver sensorer, netværk, analyse og handling. Affaldsindsamlere, som anvender Bruno, kan reducere kørslen, fordi ruten kan lægges, hvor behovet er. Det øger kvaliteten i affaldsindsamlingen. Det kræver udviklingsressourcer, innovation og prioritering at få forbundet sensorerne og produkterne til netværkene og give dem analysemuligheder og handlemuligheder.

Test dig selv
Teknologisk Institut har opstillet otte simple indikatorer for, hvor langt virksomheder er kommet med smarte teknologier. For både produktion og produkter handler det om at kombinere sensorer, netværk, computerkraft og analyse.

Vi arbejder med Industri 4.0 inden for tre hovedområder:

Læs mere om, hvad Teknologisk Institut kan hjælpe med inden for samfunds- og erhvervsanalyser.

Læs om udfordringer og muligheder for dansk erhvervsliv her: Den fjerde industrielle revolution - i en dansk kontekst


Hvad kan vi hjælpe dig med?