Stabilt probiotisk pulver målrettet børn og ældre

Hanne Bjørn Nedergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 26.

Probiotisk pulver

Stabilt probiotisk pulver målrettet børn og ældre

Projektet blev afsluttet i 2019.

I projektet ”Stabilt probiotisk pulver målrettet børn og ældre” blev der arbejdet på at udvikle en teknologi som giver især børn og ældre adgang til produkter som gavner tarmsystemet og styrker immunforsvaret.

 

Massiv forskning har i de seneste år vist at de bakterier vi har i tarmen, påvirker vores helbred på mange forskellige måder. Sammensætningen af disse bakterier kan påvirkes ved at indtage de rigtige bakterier, nemlig de såkaldte probiotiske bakterier.

Disse bakterier er desværre sarte overfor de nedbrydende forhold i vores mave og starten af tarmen. Det er derfor nødvendigt at beskytte dem fra disse forhold fx gennem indkapsling. Udfordringen er midlertidigt at denne beskyttelse typisk laves uden på kapsler og tabletter som kan være svære at synke, specielt for børn og ældre. Ved at udvikle et pulver bestående de rigtige probiotiske bakterier, som overlever vejen gennem mavesyren og frigives igen i tarmen, kan børn og ældre efter projektet også få adgang til probiotika til stor gavn for deres tarmsystem.

Udvikling af et sådant produkt er teknologisk udfordrende, da hver enkelt bakterie-partikel skal beskyttes med tilstrækkeligt materiale til at beskytte dem mod syreangreb. Det er derudover af samme betydning at det beskyttende lag forsvinder igen når pulveret er nået frem til sin destination i tarmen. Sker dette ikke vil bakterierne ikke kunne udføre deres ønskede gavnlige effekt i kroppen.

Foruden det store fokus på syrebeskyttelse og rigtig frigivelse arbejdes der i projektet også med at designe produkter som er specifikt tilpasset børn og ældre så de ikke blot kan synke produktet, men at produktet også er tilpasset deres sensoriske præferencer.

Projektet var et samarbejde mellem Teknologisk Institut og virksomhederne Bifodan A/S, Toft Care A/S, Neurozym Pharma AS og Københavns Universitet. Innovationsfonden investerede 6 mio. kr. i projektet.

Efter projektets afslutning har Teknologisk Institut og de øvrige partnere forsat med at udvikle de nævnte løsninger og der er indleveret en patentansøgning på coatningteknologien og flere artikler er publiceret med projektets resultater.

Pressemeddelelse