Stigende interesse for autenticitetstest af fødevarer til forebyggelse af fødevaresvindel

Lars Thomas Krusell

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 34 91.

Fødevareteknologi

Stigende interesse for autenticitetstest af fødevarer til forebyggelse af fødevaresvindel

Der har de seneste år været mange eksempler på forfalskede fødevarer. Svindel med fødevarer har derfor i stigende grad gjort det nødvendigt at teste fødevarers autenticitet. Har fødevaren den korrekte sammensætning, oprindelse, dyrknings- eller fangstmetode i forhold til anprisningen, eller er det den samme kvalitet råvare, som vi plejer at modtage?

Nye teknologier vinder på denne baggrund frem indenfor autenticitetstests. Metoderne spænder fra fingerprintmetoder inden for genomics, proteomics, metabolomics og spektrale metoder som multispektral billedanalyse til målrettede grundstofanalyser samt gen- og proteinidentifikation. Sådanne metoder kan eksempelvis afgøre, om en fisk er fanget på line eller i trawl, eller om oregano er blevet tilsat andre tørrede blade.

Temadag sætter spot på mulighederne

Udvalget af metoder er stort, og det kan være en udfordring for virksomheder at vælge den bedst egnede i forhold til behovet. Teknologisk Institut arrangerer derfor i samarbejde med en række virksomhedspartnere og universiteter en temadag om autenticitetstests den 12. september 2018 i Aarhus.  

På temadagen vil fødevareindustriens behov blive belyst i forhold til krav til metoderne til autenticitetstests af rå- og færdigvarer. Relevante metoder vil blive demonstreret, og det belyses, hvordan analytiske fingeraftryk af en vare i øvrigt kan benyttes. Der vil være særligt fokus på metoder, der kan anvendes online eller at-line i virksomheder.

Konsulent Lars Krusell, Teknologisk Institut, står bag temadagen. Han belyser her baggrunden for arrangementet:

  • På opfordring fra industrien er det vores mål at skabe grobund for udvikling af nye løsninger og øget anvendelighed af metoderne til autenticitetstest. Det sker bedst via samarbejder mellem fødevarevirksomheder, metodeleverandører og videns­institutioner som Teknologisk Institut og universiteterne. Dermed bygges der bro mellem slutbrugeren, metode/teknologileverandør og forskere, siger Lars Krusell fra Teknologisk Institut.

På dagen vil der være oplæg fra fødevarevirksomheder, forskere og metodeleverandører og en afsluttende paneldiskussion omkring emnet.

Læs mere om temadagen og tilmeld dig her.