Stort potentiale for dansk droneteknologi

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Endnu tøver erhvervslivet i Danmark over for droneteknologien. Det viser den første danske kortlægning af brug af droner professionelt i Danmark. Men potentialet for dansk droneteknologi er stort.

Stort potentiale for dansk droneteknologi

Det viser en dansk kortlægning af brug af droner professionelt i Danmark. Men potentialet for dansk droneteknologi er stort.

Indtil videre er det især mediebranchen, som har taget brugen af små ubemandede flyvende droner til sig. Det viser den første danske kortlægning af brugen af professionelle civile droner foretaget af Teknologisk Institut. Kortlægningen viser, at 45 % af de 249 virksomheder, der er identificeret som brugere af droner i Danmark, er medievirksomheder.

- Dronerne bliver i første omgang især anvendt til foto og videooptagelser. Men de internationale erfaringer viser, at der er langt flere anvendelsesmuligheder for civile droner. Her har vi kun set begyndelsen i Danmark. Det er klart et marked i bevægelse, og flere virksomheder kommer i det kommende år til at skabe forretning ved at udnytte droneteknologi til fx overvågning, sikkerhed, logistik, kontrol, opmåling, underholdning mv., siger Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Ifølge kortlægningen kommer arkitekt- og ingeniørvirksomheder ind på andenpladsen med 9 %, mens kategorien undervisning, videnskabelig forskning og udvikling kommer ind på tredjepladsen med 7 % af de identificerede professionelle brugere af droner i Danmark.

I udlandet skaber droneteknologien ny vækst og nye forretningsmuligheder. Det internationale markedsanalysebureau Frost og Sullivan forventer nærmest en tidobling i omsætningen i de kommende fem år. Den årlige globale droneproduktion forventes at stige fra ca. 140.000 til 1.677.000 droneplatforme frem mod 2020. Det er en forventet stigning i den globale indtjening på droner fra 693 millioner USD til 6,7 milliarder USD. Indtjeningen dækker både brug af droner og udvikling af teknologi til droner.

I Danmark har Teknologisk Institut med støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen og Innovationsfonden taget fat på flere udviklingsprojekter om droner – fx om brug af droner til landbruget og for at udvikle dansk teknologi til verdensmarkedet for droner. Det drejer sig bl.a. om udvikling af avancerede måle- og sensorsystemer til at udvide værdien af droneoptagelser fra luften, 3D printede letvægtsdele til droner og udvikling af højteknologiske hybrid energisystemer, som kan holde droner længere tid i luften.

- I Danmark er vi stærke til kombination af flere teknologier. Det har vi vist både med udvikling af robotter og nye materialer. Vi kommer til at arbejde med integration af teknologi, som kan tilføre nye egenskaber til droner - og som derfor kan understøtte nye forretningsmuligheder for danske virksomheder som teknologileverandører til droner, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut.