Teknologisk Institut med i kapløb om Ingeniørens Produktpris

Lars Pleth Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 85.

Teknologisk Institut med i kapløb om Ingeniørens Produktpris

Teknologisk Institut har sidste år færdigudviklet en ny kulstofbaseret lavfriktionsbelægning til dentalapplikationer i samarbejde med virksomheden Elos-Medtech, der fremstiller medicinske og dentale instrumenter og udstyr. Produktet er nu nomineret til Danmarks mest prestigefyldte teknologipris inden for kategorien Sundhed/Medico/Fødevarer.

Med det nye produkt kan tandlægen nærmest friktionsfrit isætte en skrue, når fx en ny krone i et implantat skal fastgøres i patientens kæbe. Den specialdesignede belægning til skruer og tandimplantatsystemer er udviklet, så den ikke alene er glat men også har et funktionsoptimeret overgangslag mellem skrue og anlægsfladen. Og det bevirker, at friktionen sænkes yderligere ved gentagne løsninger og stramninger af skruen – og det gør produktet nemmere at arbejde med for tandlæger, når et proteseelement skal fastgøres i et implantat.

- Vi er naturligvis meget stolte af, at vi har været med til at udvikle et helt nyt produkt, der fremadrettet vil sikre arbejdspladser i Danmark. Mange kunder er allerede begyndt at efterspørge produktet både herhjemme og i udlandet. Det glæder os, at vi gennem denne nominering høster anerkendelse for det nye belægningssystem, der er helt unikt og funktionsoptimeret til dets anvendelse, udtaler centerchef Lars Pleth Nielsen fra Tribologi på Teknologisk Institut og fortsætter: Dette ville aldrig have været muligt uden det tværfaglige miljø, der findes i og omkring vores center og Institut, der netop bygger bro mellem forskning og udvikling, produktion og industriens problemstillinger.

Lars Pleth Nielsen vurderer, at nanodesignede funktionsoptimerede overflader i de kommende år vil give mange danske produktionsvirksomheder mulighed for at differentiere deres højteknologiske produkter i forhold til potentielle udenlandske konkurrenter og derigennem sikre en højteknologisk produktion i Danmark.

- Produktet er blot ét af flere æg i ”reden”, som vil få afgørende teknologisk markedsværdi takket være vores medarbejderes markante teknologiske kunnen og Danmarks absolut mest avancerede large-scale PVD-maskine, der har været anvendt i udviklingsarbejdet på Teknologisk Institut i Århus. Og ikke mindst derfor glæder vi os til, at endnu en PVD-maskine er på vej til december. Det forventer vi os rigtig meget af, siger Lars Pleth Nielsen.

Vinder kåres til efteråret
Det nominerede produkt blev sat i serieproduktion sidst i 2010. Elos-Medtech og hele holdet bag udviklingen og produktionen af den nye belægning må vente til efteråret med at få svar på, om Elos-Medtech produktet og dermed Teknologisk Instituts nyudviklede overfladebelægning vinder Ingeniørens Produktpris 2011. Produktprisen uddeles for 12. gang i et samarbejde mellem Mediehuset Ingeniøren og Dansk Design Center.

Til efteråret kåres også vinderne af Produktprisen i kategorierne: Elektronik, Produktion/Maskiner/Transport, It, Bioteknologi, Produkter rettet til slutbrugere (fx. lyd, billede, mobiltelefoner, spil, energi og miljø samt byggeri).

Fakta
Produkterne skal opfylde følgende kriterier:
1. Produktet skal i design eller anvendelse tilbyde afgørende teknologisk nyhedsværdi og /eller bygge på markant teknologisk kunnen.
2. Produktet skal på afgørende punkter være udviklet i Danmark eller af danske kræfter i udlandet.
3. Produktet skal være lanceret på markedet mellem 1. januar 2010 og 1. juli 2011.

Kæbeknogle med tænder:

Den nye overfladebelægning er nu nomineret til Danmarks mest prestigefyldte teknologipris inden for kategorien Sundhed/Medico/Fødevarer.