Teknologisk Institut sætter spot på pulver

Maria Barmar Larsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 04.

Pulver fødevareteknologi

Teknologisk Institut sætter spot på pulver

Pulver og partikler optræder i et væld af processer og produkter indenfor fødevarer, foder og farmaceutisk industri. De kan give anledning til betydelige udfordringer både undervejs i produktionen, eller som slutprodukt. Teknologisk Institut imødekommer fødevareindustriens behov for viden på dette område ved at invitere til en temadag om emnet den 7. november 2017.

Processering af partikler og pulver påvirkes af mange fysiske forhold såsom temperatur, partikelstørrelse og luftfugtighed. Til at beskrive effekten af disse påvirkninger findes forskellige karakteriseringsteknikker som eksempelvis reologi, morfologi og kemisk stabilitet. Fælles for disse teknologier er, at de skal anvendes målrettet, for at resultaterne har værdi og giver indsigt i den problemstilling, man står med. 

Optimering af produktionsprocesser

Specialist Thomas Petersen er én af Teknologisk Instituts eksperter på området:

”Vi oplever en stigende interesse for at analysere og optimere pulver. Det kan være i forbindelse med udvikling af nye produkter til eksportmarkeder, hvor pulveret skal kunne klare højere temperaturer og luftfugtigheder end herhjemme. Men det kan også være til optimering af en produktion, hvor man gerne vil holde produktionsomkostninger nede ved at optimere håndteringen af råvarer, mellemvarer eller færdigvarer på pulverform,” forklarer Thomas Petersen.

Helt nye typer produkter rammer markedet

Men også indenfor produktudvikling til det hjemlige marked er der en stigende fokus på pulveregenskaber.

”Vi får p.t. mange henvendelse om brugen af nye råvarer eller ingredienser i forbindelse med udviklingen af nye produkter. Det kan være brugen af en ny og mere naturlig ingrediens, hvis egenskaber skal beskyttes via en stabilisering af ingrediensens pulveregenskaber. Det kan også være tilsætning af insektpulver eller anden proteinpulver til en fødevare. Her skal pulveret suspenderes i fødevaren, så forbrugeren får den bedst mulige smagsoplevelse,” fortsætter Thomas Petersen.

Viden samlet på én dag

Deltagere kan ved deltagelse i temadagen således forvente at komme hjem med et kendskab til ny viden om pulver samt kendskab til relevante målemetoder, der kan anvendes til at karakterisere pulver. Værktøjer til beskrivelse af pulveropførsel vil blive introduceret, og deltagerne vil blive udstyret med et fundament, der kan hjælpe dem med at dykke dybere inden for de ting, der er mest relevante for dem og deres processer og produkter.

Der vil på temadagen være mulighed for diskussion med fagspecialister indenfor flere områder af pulverbehandling og -karakterisering. Emnerne vil strække sig fra pulverteknologi, der stadig er i udvikling til emner, der er grundigt beskrevet såsom støvdannelse, ATEX og silodesign.