Toyota udvikler intelligente biler til ældre

Martin Mølbach Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 78.

Toyota udvikler intelligente biler til ældre

Med alderen svækkes sanserne, men simple opgaver og øvelser hjælper med at stimulere hjernen og bevarer dens spændstighed. Den japanske professor Ryuta Kawashima er blandt andet kendt for at have hjulpet til med udviklingen af Nintendos ''Brain Age'' spil og vil nu sammen med Toyota anvende sin viden om hjernens funktion til at udvikle intelligente biler, som kan hjælpe ældre bilister til en mere sikker kørsel.

På tegnebrættet er blandt andet et intelligent system, der kan aflæse bilistens køremønster og herefter bremse farlige aktiviteter. Eksempelvis ville systemet automatisk kunne sænke bilens fart, hvis det opdager at føreren uden grund træder hårdt på speederen. Og videre kunne man forestille sig systemer, der hjælper føreren med at fastholde opmærksomheden og ultimativt stimulerer hjerneaktiviteten, så det at køre bil i sig selv bliver en form for træning af hjernen.

Martin Mølbach Olsen fra Center for Robotteknologi ved Teknologisk Institut ser frem til at følge udviklingen i Toyotas og Ruyata Kawashimas arbejde, som forventes at resultere i en prototype i løbet af fem år. ”Perspektiverne i det indledte arbejde er meget store. Netop ’smarte’ teknologier, der er i stand til intelligent at tilpasse sig brugeren vil resultere i en lang række nye produkter inden for især ældreområdet og i relation til robotter til genoptræning. Og de vil tillade os at interagere med vores omgivelser i et hidtil uset omfang.