Undersøgelsesmetoder - 11 Georadar

Allan Skydsbæk Hansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 12.

Undersøgelsesmetoder - 11 Georadar

Georadar

Metode
Georadar er en geofysisk målemetode, der anvender radarsignaler til at kortlægge objekter eller strukturer i jord eller konstruktioner. Det er en ikke-destruktiv metode, der anvender elektromagnetiske bølger i frekvensområdet 20 – 2000 MHz for at registrere refleksioner fra grænseflader i det undersøgte materiale. De elektromagnetiske bølger udsendes i korte pulser fra en antenne placeret nær overfladen af det materiale, der skal undersøges. De udsendte signaler reflekteres, når de rammer grænseflader mellem materialer med forskellige elektromagnetiske egenskaber. 

Med moderne udstyr er det muligt at skabe et tre-dimensionalt billede af det undersøgte område ved at samle informationerne fra flere parallelle profiler.


Anvendelsesområder
Georadar kan anvendes til at lokalisere armering, plastrør, hulrum og grænseflader i betonkonstruktioner fx gulve eller vægge.

Ved at vælge den rette type antenne kan man lokalisere nedgarvede rør, både plast, stål og beton. I de tilfælde hvor man ikke direkte kan se de nedgravede emner, kan man tiltider skelne traceer fra den omliggende råjord, og der ved kan man få en indikation af hvor emnet ligger.

I bygninger kan man fx bruge udstyret til at lokalisere rør under betongulve.


Fordele
Metoden er hurtig, og der kræves ikke meget forarbejde under gode forhold.


Ulemper
Hvis jorden er fugtmættet, absorberes signalet, og det er derved vanskeligt at få et godt billede. Omvendt kan variationer i absorptionen give en indikation af, hvor man evt. har en lækage.

Udstyret er dyrt i anskaffelse, og det kræver træning og erfaring, før man får det fulde udbytte.


Spørgsmål til forhandlere – ”praktisk guide”
Georadar er ikke et instrument, man køber uden at have kendskab til udstyret. Der er ganske få forhandlere i verden, og alle typer udstyr er teknisk set lige gode. Der kan være nogle forskelle i brugervenligheden af udstyret og software. Man skal dog sikre sig, at der er support på udstyret, og man skal sikre sig, at det udstyr man køber, harmonerer med ens krav om detektionsdybde og opløsning.


Udførende
Teknologisk Institut, Betoncentret