Usynlige partikler er vigtige brikker i politiets efterforskning

Sofie Boesen Madsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 10 03.

To laboranter analyserer materiale

Usynlige partikler er vigtige brikker i politiets efterforskning

Det europæiske netværk for kriminalteknikere og politifolk – ENFSI – samles hvert år for at udveksle erfaringer, ensarte arbejdsmetoder og sikre et højt efterforskningsniveau på tværs af Europa. Teknologisk Institut har et af Europas bedste kriminaltekniske laboratorier og var vært for 2018-konferencen.

Krudtslam og sporing af illegale håndvåben var omdrejningspunktet, da 150 kriminalteknikere og politifolk fra hele Europa i oktober 2018 mødtes til ENFSI-årsmøde på Teknologisk Institut. ENFSI er et europæisk netværk inden for kriminalvidenskab, og medlemmerne spiller en central rolle i politiets efterforskningsarbejde.

– Vores arbejde er med til at forebygge terroristangreb og anden våbenkriminalitet i Europa samt bevare et højt sikkerhedsniveau over hele kontinentet. Vi mødes hvert år for at kvalitetssikre, ensarte og sammenligne analysemetoder. Resultaterne af vores analyser påvirker folks liv, så det er vigtigt, at vi deler viden og bruger de samme databaser over hele Europa, fortæller Pia Wahlberg, Teknologisk Institut.

Afsløret af krudtslam

Ud fra bittesmå partikler kan teknikerne afsløre, om en potentiel gerningsmand har været i kontakt med et våben. Det er krudtslammet, der er sladrehank, for har du affyret et våben, vil der være partikler af krudtslam på dine hænder og dit tøj. Krudtslamsanalyse er derfor et vigtigt bevismateriale i politiets efterforskning.

Våben uden serienummer kan spores

ENFSI’s eksperter undersøger også gerningsvåben, som i mange tilfælde er illegale og derfor svære at spore. Hvert enkelt våben har dog særlige kendetegn indeni, der giver de affyrede patroner riller og markeringer, der matcher pistolens indre mønster. Når teknikerne først har identificeret patronmønstret til et specifikt våben, kan affyrede patroner matches med våbnet.

Topplacering til Teknologisk Institut

ENFSI’s arbejde er altså medvirkende til både at gøre illegale våben sporbare og sværere at handle med samt dokumentere om gerningsmænd, der nægter sig skyldige i skudsager, har rester af krudtslam på sig.

– ENFSI ensarter retningslinjerne for kriminalteknisk arbejde i Europa. Vi har kun få eksperter i hvert land, så vi sparrer med hinanden, når vi modtager prøver, og laboratorierne deler viden, når de udvikler nye analysemetoder. Det sikrer bedre retsgange og retssikkerhed, når det, vi fremlægger, er gennemarbejdet og dokumenteret på samme måde i hele Europa, fortæller Lars Ballegaard fra Københavns Politi.

Teknologisk Institut har nogle af Europas bedste eksperter inden for krudtslamsanalyse og hjælper dansk politi med at undersøge bevismateriale.