Vanskeligere at malebehandle nye betonoverflader

Thomas Mark Venås

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 29.

Vanskeligere at malebehandle nye betonoverflader

Med udgangspunkt i den nye publikation Bips A24 om specifikation, krav og kontrol af betonoverflader har Teknologisk Institut nu udarbejdet nye anvisninger til malebehandling af betonoverflader i Malerfagligt Behandlings-Katalog.

Bips A24 beskriver overflader af såvel betonelementer som pladsstøbt beton. Bips A24 erstatter den tidligere BPS 24 og indeholder mange ændringer, herunder nye krav til BO-specifikationerne.

Generelt er kravene i de nye BO-specifikationer lempede, og betonoverfladerne kan nu optræde med større og flere porehuller, højere toppe og kratere. Dermed bliver nogle betonoverflader vanskeligere og dyrere at malebehandle.
Malerfagligt Behandlings- Katalog har derfor udarbejdet nye anvisninger, hvor der er taget højde for de ændrede planhedsafvigelser, større porehuller samt små porehuller i ansamlinger.

 

Flere og større porehuller - MBK  (dok   23267)Kravene til antallet af små porer er udgået - MBK (dok 23267)
Flere og større porehuller
 
Kravene til antallet af små porer er udgået

Et af de steder, hvor ændringerne har stor betydning for den efterfølgende malebehandling, er ændringerne af de lokale planhedsafvigelser.
Hvor der tidligere maksimalt måtte forekomme lokale planhedsafvigelser på maks. -1 mm / +0,2 mm, må der nu på de fleste overflader forekomme lokale planhedsafvigelser på -2 mm / + 0,3 mm. På enkelte BO-specifikationer helt op til ± 5 mm.
Det virker måske som en detalje, men for malearbejdet har det store konsekvenser, da opbygning af bundbehandlinger med en gang spartling på toppe over + 0,2 mm ikke giver et acceptabelt udseende.

Desuden er kravet til antallet af små porer udgået. Dette er ofte et problem for den efterfølgende malebehandling, da luften komprimeres bag hullernes overfladeåbninger og puster hul i den endnu ikke tørre malebehandling.

Forhold som udtørring, fugtindhold og krav til sammenhængsstyrker er ikke medtaget i Bips A24, og Malerfagligt Behandlings-Katalog har derfor indsat et skærpet krav til fugtindhold og sammenhængsstyrken.

MBK har indsat skærpet krav til fugt - MBK (dok 23267)

MBK har indsat skærpet krav til fugt.

Bips A24 har stort set bibeholdt de samme specifikationsnumre, dog er enkelte udgået, ligesom der er kommet nye til. Specifikationsnumrene BO 18, 19 og 48 er udgået. BO 34 er ændret til BO 32, og der er nu mulighed for at finde BO-specifikationer for lodretstøbte sideflader.
BO 31 og 41 er de nye specifikationsnumre for lodretstøbte sideflader som fx lysninger og søjler. Malerfagligt Behandlings-Katalog har også anvisninger til disse overflader.

Desuden har MBK-sekretariatet valgt at beskrive alle de BO-specifikationer, der er aktuelle for indvendige loft- og vægflader. Det betyder, at der er kommet ekstra anvisninger til.
Spørgsmål vedrørende de nye anvisninger kan rettes til MBK-sekretariatet på mbk@teknologisk.dk eller telefon 72 20 23 53, hvor der også er mulighed for at rekvirere fyraftensmøder vedrørende emnet.