Viden om Slagteri og Forædling Nr. 2 - Ny model skal forudsige holdbarhed af oksekød

Susanne  Støier

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 18.

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 2 - Ny model skal forudsige holdbarhed af oksekød

Ny model skal forudsige holdbarhed af oksekød

Danish Meat Research Institute arbejder netop nu på at konstruere en beregningsmodel, som virksomheder indenfor oksekødsektoren kan anvende til at fastsætte holdbarhedstider.

OksestegMed hygiejneforordningerne følger et skærpet produktansvar. Myndigheder og kunder kan kræve at se dokumentation for de holdbarhedstider, virksomhederne giver deres produkter. Ved nye produkter og produktionsflow forventes myndighederne fremover at kræve fuld dokumentation for opgivne holdbarhedstider.

I princippet kan det gælde samtlige produktionssteder, også selv om samme recepter følges inden for en virksomhed. Det giver betydelige omkostninger, og det er derfor målet, at en fælles base, der dokumenterer holdbarheden, vil kunne give virksomhederne det nødvendige dokumentationsgrundlag.

Beregningsmodel på internettet
Målet er en elektronisk baseret beregningsmodel, der er tilgængelig via internettet. Her kan virksomhederne indtaste oplysninger om pakning, temperatur og tid samt forskellige kombinationer i et samlet forløb.

Modellen kan så både beregne, hvordan en given holdbarhed kan fastsættes, og hvilken holdbarhed et givet sæt parametre medfører, f.eks. hvor mange dage, der skal kortes af holdbarheden, hvis temperaturen har svigtet, så der i tre dage har været 7 °C i stedet for 4 °C.

Med resultaterne fra modellen bliver det også muligt at oplyse virksomhedens sælgere om, hvad der kan lade sig gøre, under hvilke betingelser. Hvilke forudsætninger for temperatur og emballering, der skal opfyldes, for at få så lang en holdbarhed som muligt for et bestemt produkt.

Egnet indikator for holdbarhed
For at kunne etablere en beregningsmodel skal der findes en målbar parameter, der kan være et 'pejlemærke' for holdbarheden. Hvis der kan der findes en entydig sammenhæng mellem holdbarhed og temperatur, opbevaringsmetode og tid, vil det efterfølgende være muligt at udvikle en produktionsdatabase til at forudsige holdbarheden.

Det indledende forsøg forventes afsluttet i maj 2007.

 

Viden om Slagteri og Forædling Nr. 2  - udgivet 2007