World Economic Forum 2016

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

WEF2

World Economic Forum 2016

12. plads til Danmark i global konkurrenceevne fordrer nye visioner. 

Danmark har ikke rykket sig i forhold til vores globale konkurrenceevne. Igen i år ligger vi på en 12. plads i den årlige måling, gennemført af World Economic Forum (WEF). Øverst ligger, igen i år, Schweiz og Singapore på hhv. 1 og 2. pladsen.

Rapporten har i år et stærkt fokus på muligheder og konsekvenser af den fjerde industrielle revolution, hvilket også er et stort fokusområde hos Teknologisk Institut, som er World Economic Forums danske partner. 
”En 12. plads til Danmark er slet ikke dårligt, men vi skal op i gear. Når rapporten har fokus på den fjerde industrielle revolution, så er det i høj grad et wake-up call, som, vel at mærke, ikke er isoleret til fremstillingsindustrien. Teknologiudviklingen rummer muligheder for øget effektivitet, og danske virksomheder investerer i disse år markant i robotteknologi. Vi kan se de positive effekter heraf i form af hjemtagning af arbejdspladser og nye job, der bliver skabt. Men - på den lange bane kan vi ikke konkurrere på effektivitet alene, og konkurrenterne kan komme fra helt nye sider og være baseret på en digital forretningsmodel med markante ændringer til følge” siger seniorkonsulent hos Teknologisk Institut Stig Yding Sørensen.

World Economic Forum offentliggør opgørelsen over den globale konkurrenceevne. Teknologisk Institut er World Economic Forums danske partner. Danmark ligger blandt de allermest konkurrencedygtige lande i verden. Men vi har før gjort det bedre. I 2008 lå vi på en 3. plads, til gengæld var vi i 2013 nede og vende på en 15. plads.

Snævert dansk syn på den fjerde industrielle revolution koster velfærd og velstand
Hanne Shapiro er innovationschef på Teknologisk Institut og sidder med som dansk repræsentant i WEF. Hun påpeger, at  med den industrielle revolution oplever vi lige nu en udvikling, som ændrer på selve spillereglerne for at skabe og vækste en virksomhed. Det sætter krav til vores kompetencebase og ikke mindst til vores voksen-efteruddannelsessystem.

- Vi må og skal øge evnen til at tiltrække, fastholde og udvikle talent - for diversitet skaber innovation. Det er en af grundende til Singapores succes. De har formået at prioritere samarbejder om teknologiplatforme for at accelerere teknologiudvikling og spredning, hvilket er yderligere forstærket ved tiltrækning af internationale kompetencer og virksomheder. Men på de her punkter viser rapporten, at vi i Danmark står stille. Som en lille åben økonomi kan vi ikke være mestre i alting, men vi kan være mestre i samspil- og her kan vi fx lære af Singapore, siger Hanne Shapiro og fortsætter: Det er et komplekst sæt af virkemidler, som skal spille sammen, hvis Danmark skal forbedre sin score. Der er imidlertid næppe tvivl om, at vi mangler fælles pejlemærker og en samlet vision for et Danmark 2025, som formår at udnytte potentialerne i 4.0 og dermed udvise rettidig omhu".

wEF16_rank15

 

Yderligere oplysninger 
Seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, mobil 7220 2704.


Download rapporten