Workshop - Den konkurrencedygtige virksomhed skal være fleksibel og samarbejdsdygtig

Leif Højslet Christensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 33 00.

Workshop - Den konkurrencedygtige virksomhed skal være fleksibel og samarbejdsdygtig

Hvordan kan jeg styrke min virksomheds forsyningskæde, så jeg rammer et større marked? Og hvordan kan min produktion gøres mere fleksibel og omstillingsparat? Det og meget mere fik danske erhvervsfolk svar på, da Teknologisk Institut og Produktion i Danmark afholdt workshop om fleksibel produktion.

Hollandsk bud på en styrket forsyningskæde
Den 19. november 2014 afholdt Teknologisk Instituts Center for Nano – og Mikroteknologi og Produktion i Danmark workshop om fleksibel produktion og øget konkurrenceevne. Her fik 20 danske erhvervsfolk inspiration til, hvordan fleksible teknologier og samarbejder på tværs kan styrke virksomhedens forsyningskæde og øge konkurrenceevnen.

Dagens store omdrejningspunkt var fire hollandske oplægsholdere fra virksomhederne, CCM og KMWE og organisationen, TNO. Sammen deltog de som repræsentanter for det hollandske industrifællesskab, Brainport Industry i Eindhoven. I Brainport Industry samarbejder x-antal produktionsvirksomheder om at innovere og levere nye produkter ved at ”udnytte” hinandens teknologier og kompetencer. På workshoppen fik dagens deltagere konkrete input til, hvordan sådan et fællesskab kan organiseres, og indspark til hvorfor det er væsentligt at udvide sin forsyningskæde ved at tænke i samarbejder:

”Alle virksomheder er i et vist omfang begrænsede. Også store virksomheder. I dag går alting ultra stærkt og levetiden for produkter er reduceret markant. Derfor skal vi løbe og tænke hurtigere. Ved at samarbejde med hinanden, kan I skabe nye produkter og ramme helt nye markeder. Det er essentielt hvis I vil overleve. Det gælder i sidste ende om, hvorvidt I vil have 50 % af en omsætning eller om I vil have 0 %. Det er sådan, I skal begynde at tænke, ” opfordrede Frits Feenstra, Senior Project Manager i TNO, i et oplæg.

Intelligente robotter og åbne virksomheder
Foruden de hollandske tanker om fællesskab bød workshoppen på oplæg om fleksible produktionssystemer. Lars Hüttel, Chief Product Manager i Kjærgaard A/S, introducerede deltagerne til, hvordan standardkomponenter kan bruges mere intelligent, og Rene Houben, Additive Manufacturing Expert i TNO, inspirerede til, hvordan 3D-print-teknologien kan bruges til at skabe bedre og billigere produktioner. Det, at kombinere udnyttelse af nye teknologier med stærke samarbejder har virksomhederne i Brainport Industry netop oplevet som midlet til at bevare produktion i hjemlandet – et emne, der optog dagens deltagere i flere diskussioner.

Lone Jakobsgaard, Projektchef i Dansk Produktions Univers, og deltager på workshoppen håber, at de danske virksomheder vil blive endnu bedre til at udnytte fordelene i samarbejder:

”Det, vi hører i dag er helt i tråd med vores tanker i Dansk Produktions Univers. Det er alfa og omega at virksomhederne samarbejder… der har ikke været tradition for at gøre det, og vi oplever, at flere danske virksomheder står tøvende overfor at gå i gang, - nok mest fordi de ikke har prøvet det før - men så snart de ser, at det batter, vil de gerne. En af de virksomheder, der har deltaget på vores talentprogram, sparer nu over 2 millioner om året. Projektet, virksomheden har gennemført, er blevet drøftet på fælles workshops, og der er kommet kollegial sparring fra andre virksomheder. Så er det pludselig meget værdiskabende at lukke op,” udtaler hun.

Frits Feenstra afslutter workshoppen med at opfordre de danske virksomheder til at indstille sig på et mindset, hvor man ønsker konstant at udvikle sig og hjælpe andre virksomheder til det samme. Og så skal virksomhederne ikke at vente på, at andre tager initiativ til samarbejde, men selv samle folk, de kender og stoler på, og derudfra bygger fundamentet til stærke samarbejder: ”Det vil helt kort mindske jeres ressourcer på udvikling og øge det marked, I kan besætte,” afslutter han.

Workshoppen er en del af Teknologisk Instituts engagement i Produktion i Danmark, der har til mål at styrke den danske industri. Du kan læse mere om Produktion i Danmark og dine muligheder for at deltage på workshops, demonstrationsforsøg mm. her .