10 år med velfærdsteknologi: Velfærdsteknologiske overskrifter – del 2

Birgitte Østergård Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 25.

To mænd sidder på bænk og læser avis

10 år med velfærdsteknologi: Velfærdsteknologiske overskrifter – del 2

I del 1 af artikelserien om velfærdsteknologiske overskrifter handlede det om økonomi, politik og de demografiske udfordringer, der omgav diskussionen om velfærdsteknologi i 2008 og 2009. Denne artikel vil fokusere på overskrifter, der i højere grad omhandlede borgernes parathed og velfærdsteknologiens potentiale.

I Weekendavisen under overskriften ”Velfærdsteknologi: Fagre nye verden” blev der sat fokus på velfærdsteknologiens potentiale for at øge livskvalitet ved at gøre borgere mere selvhjulpne.

- For handicappede og ældre kan robotterne være med til andet end blot at lette dagligdagens praktiske gøremål. Robotterne og andre velfærdsteknologiske hjælpemidler kan være med til at øge handicappedes og ældres selvhjulpenhed, sikkerhed og tryghed i dagligdagen, skrev Inger Kirk Jordansen og Birgitte Johansen den 3. oktober 2008 i et debatindlæg i Weekendavisen.

Selvom potentialet er positivt peger en undersøgelse lavet af Ældre Sagen i 2009 på, at borgere, der skal bruge velfærdsteknologien, ikke er klar til det. Det beretter Kristeligt Dagblad den 1. september 2009 under overskriften ”Ældre vil ikke have robotrengøring”. I samme artikel spås det dog af Lars Bytoft, daværende formand for IDA, at vi med tiden vil benytte os af mere velfærdsteknologi i samfundet.

- Dem, der er ældre i dag, er ikke vant til teknologi, som min generation er det. Men jeg tror, at når vi bliver ældre, så vil vi se på målet og ikke på midlerne. Og målet er jo ikke en spareøvelse. Tværtimod handler det om, at vi i fremtiden kan tiltrække personale, der kan give den omsorg, vi forventer i fremtidens velfærdssamfund, samtidig med at vi højner den omsorg.

Velfærdsteknologisk eksporteventyr lige om hjørnet
Velfærdsteknologien var i 2009 præget af et globalt fokus og her viste ny teknologi helt nye muligheder.

- Vi er allerede langt fremme, hvad angår den teknologiske udvikling. I Japan har de opfundet robotter, der kan spille violin eller trompet næsten lige så godt som et menneske. Robotterne kan også bruges til at hente ting til os, og en robotdragt kan hjælpe en person med at bevæge sig, skrev Inger Kirk Jordansen og Birgitte Johansen den 3. oktober 2008 i Weekendavisen

I Danmark blev fokus på velfærdsteknologien omsat til konkrete og knap så eksotiske løsninger, men alligevel med stort eksportpotentiale.

- Støvsugere der kører selv, chip-kort i stedet for hjemmehjælperens nøglebundt og sensorer der bipper, når den demente går ud om natten: alle teknologiske landvindinger indenfor omsorg, pleje og sundhed. Det kaldes ”velfærdsteknologi”, og ifølge Ældre Sagen og Ingeniørforeningen har Danmark potentiale til et stort eksport-eventyr, hvis danske virksomheder satser på at udvikle og producere de nye teknologier, skrev Line Vaaben den 2. juni 2009 i Kristeligt dagblad.

Hvad er der sket med velfærdsteknologien hos dig?
Teknologisk Institut markerer i år 10-års jubilæet for velfærdsteknologi som begreb og indsatsområde. Det sker med konferencen "Velfærdsteknologi anno 2017", hvor du kan dele dine erfaringer og blive klogere på velfærdsteknologien anno 2017. Formålet med konferencen er at samle op på erfaringer fra de første 10 år med velfærdsteknologi - succeser og udfordringer - og at sammen udvikle visionen for de kommende års udvikling, anvendelse og udbredelse af velfærdsteknologi.