Se robotten der kan fastholde danske arbejdspladser

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Se robotten der kan fastholde danske arbejdspladser


Manglen på fleksibilitet har længe forhindret en del danske virksomheder i at tage det nødvendige skridt ud i automation, men et MADE-samarbejde mellem Danfoss, Teknologisk Institut, Technicon ApS, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet demonstrerer nu nye, mere fleksible muligheder med robotter.

- Projektet handler om at gøre lavvolumen-produktioner rentable ved at køre flere forskellige produktioner på samme robotcelle. Det kræver, at cellen er let at omstille og mere fleksibel - også fleksibel for fremtidige processor, lyder det fra Teknologisk Institut.

Robotten afprøves i Danfoss' produktion i Silkeborg, hvor den er indstillet til at pakke termostater. Der arbejdes dog fortsat på, at robotten skal håndtere flere arbejdsopgaver i fremtiden. Med denne type robotter er der gode fremtidsudsigter for danske produktionsvirksomheder.

- Løsningen her hjælper os med at fastholde arbejdspladser i Danmark. Vi vil kunne lave produkterne billigere og lave de produkter, kunderne vil have, siger produktingeniør Troels Kjærskov fra Danfoss.

Fastholdelsen af danske arbejdspladser sker gennem de automatiseringsfordele, som robotter i produktionen kan give.

- Lønomkostningerne bliver væsentligt lavere, når vi med det her projekt kan nøjes med kun at bemande en arbejdsplads i kun for eksempel 10 procent af tiden, hvor man normalt skal arbejde 100 procent af tiden, uddyber Troels Kjærskov fra Danfoss.

Robotten anvender avancerede vision-teknologier, der gør den i stand til at genkende de forskellige emner fra hinanden.

- Det, der er specielt ved den her løsning, er, at den er modificeret så den kan håndtere to forskellige emner i samme magasin, hvor den skal kunne genkende de to forskellige typer. Emnerne ligger blandede på en flade, hvor et kamera på robotten detekterer emnernes konturer; hvordan de vender og hvilket emne det er, så det kan samles op, lyder det fra Ph.D.-studerende Simon Mathiesen fra Syddansk Universitet.

Robotten er bl.a. blevet skabt på baggrund af forskning i robotteknologi, der i dette projekt er blevet virkeliggjort.

- Fra et akademisk synspunkt, så har det været en spændende business case i og med, at man har fået lov til at anvende noget af den forskning, man har siddet med, i den virkelige verden til en virksomhed, der rent faktisk kan bruge det, fortæller Ph.D. Fellow Michael Hansson fra Aalborg Universitet.

Mange virksomheder går med overvejelserne, om de skal flytte hele eller dele af deres produktion til udlandet, hvor den manuelle og mindre specialiserede arbejdskraft er billigere end i Danmark.

- Den her løsning løser nogle problemstillinger, som findes i rigtig mange virksomheder, nemlig det at vi har mange manuelle arbejdsprocesser, som egentlig ikke kan svare sig at automatisere. Derfor laver vi en fleksibel løsning, der går ind og tager mange forskellige arbejdsprocesser og samler det i én case. Derfor får man en bedre business case og en bedre produktion, fortæller Casper Hansen, adm. direktør for Technicon ApS.

I ovenstående video kan du se, hvordan den fleksible robot kan udføre forskelligartede opgaver.


Projektet er en del af forskningen i MADE inden for temaet "hyperfleksibel automation" med det formål at give danske produktionsvirksomheder det løft i produktionen, der gør, at de kan være stærkest blandt konkurrenter på de internationale markeder med omstillingsparathed og nye eksportvarer.

Projektet er derudover en del af forskningen i CARMEN med støtte fra Det Strategiske Forskningsråd.