Teknologi til medicinhåndtering kan give mere tid til pleje

Birgitte Østergård Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 15 25.

Billede af en masse piller i en bunke

Teknologi til medicinhåndtering kan give mere tid til pleje

Teknologi kan hjælpe borgere med hukommelsesbesvær til at tage den rigtige medicin i den rigtige dosis på det rigtige tidspunkt. Men hvad er effekten? Hvilken teknologi skal man vælge? Og hvordan griber man implementeringen an?

I et nyt toårigt projekt skal Næstved, Horsens, Kolding, Odense, Odsherred og Svendborg Kommune i samarbejde med Teknologisk Institut afprøve og evaluere en række teknologier til medicinhåndtering.

Mindre medicinhåndtering giver tid til mere pleje

Formålet med projektet er at måle de økonomiske effekter og effekter for kvalitet i service ved brugen af fem forskellige teknologier til medicinhåndtering. Derudover skal projektet belyse, hvilken teknologi der passer til hvilken type borger og identificere best practice for implementering.

- I dag bruger personalet meget tid på medicinadministration og hjemmebesøg i forbindelse med borgernes medicinindtag. Tid, som i stedet kunne bruges på mere pleje af borgerne, hvis vi kan implementere teknologier, der kan give borgeren kontrollen og blive selvhjulpen i deres medicinindtag, fortæller velfærdsteknologikonsulent og projektleder på projektet Ladan Rezai fra Næstved Kommune.

Teknologierne testes og implementeres

Der findes allerede en række teknologier til medicinhåndtering, der med forskellige funktioner minder brugeren om at tage sin medicin på rette tidspunkt, giver korrekt dosis og kan give besked til personalet ved manglende medicinindtag.

- Valg af teknologi afhænger af borgerens behov, og vi afprøver og evaluerer en bred vifte af teknologier til medicinhåndtering i dette projekt, fortæller konsulent Katarina Deylami fra Teknologisk Institut og fortsætter.

- De reelle gevinster ligger dog i de ændrede arbejdsgange for personalet og i at borgeren bliver mere selvhjulpen. Vi har derfor også fokus på at analysere de seks projektkommuners forskellige tilgange til implementering for at finde drivkræfter og barrierer ved implementeringen, som skal munde ud i nogle retningslinjer, som andre kommuner kan få glæde af, når de skal i gang med implementeringen.

Projektet skal afprøve og evaluere Medicinhusker fra Danmarks Apotekerforening, Careousel S28 Advance og Careousel S28 Advance GSM fra virksomheden Astrid Leisner & Søn, Pilly fra den finske virksomhed Dignio og DoseCan udviklet af DoseSystem.

Projektet er støttet af Digitaliseringsstyrelsen og er en del af initiativet Afprøvning af fremtidens velfærdsteknologiske løsninger. Næstved Kommune er projektleder, og Teknologisk Institut er valgt som ekstern evaluator. Evalueringen gennemføres med udgangspunkt i en VelfærdsTeknologiVurdering (VTV), som er udviklet af Teknologisk Institut som metode til effekt- og gevinstrealisering af velfærdsteknologi.