Her er teknologien som giver droner ubegrænset flyvetid

Lars  Dalgaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 39 83.

Her er teknologien som giver droner ubegrænset flyvetid


Droneteknologi er et marked i bevægelse med stort potentiale for vækst og nye forretningsmuligheder. Én af stopklodserne for en endnu bredere udbredelse er dog dronernes begrænsede flyvetid.

Teknologisk Institut har derfor valgt at udforske en alternativ tilgang til droneteknologien, hvor man udstyrer de flyvende robotter med en "tether" - et 60 meter langt kevlar-forstærket dronekabel, som forbinder dronen med en basestation. Basestationen forsyner den tilkoblede drone med konstant energi og en sikker højhastighedskommunikationslinje.

Det tilbyder en række nye fordele i anvendelsen af droner, som man ikke på samme måde er i stand til at opnå i dag. Sektionsleder Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut løfter sløret for dem herunder.

  1. Ubegrænset flyvetid
    Man opnår i princippet uendelig flyvetid - selvfølgelig afhængig af hvilken energikilde, basestationen er koblet til. Den ubegrænsede flyvetid muliggør, at dronesystemet vil kunne anvendes til tidskrævende opgaver, hvor der kræves "dækning" af store, men afgrænsede overflader.​
  2. Online databehandling
    Man er ikke afhængig af hverken stor databehandlingskraft eller et stort datalager på dronefartøjet, da data med høj hastighed kan sendes gennem kablet til basestationen og behandles online og i realtid på kraftigt, jordbaseret udstyr.​
  3. Høj datasikkerhed
    De data, som dronen transmitterer til landjorden, kan ikke direkte opsnappes af en tredjepart, da det kræver fysisk adgang til kablet. Med andre ord; en hackerfri drone.
  4. Større person- og materielsikkerhed
    Dronen kan "trækkes i land" af basestationen og kan på intet tidspunkt bevæge sig uden for kablets længde, så systemet har en lavere risikoprofil end en tilsvarende frit flyvende drone. Desuden tillader den kablede dataforbindelse en ekstremt stabil kontrol over dronen sammenlignet med traditionelle trådløse kommunikationsveje.
  5. Nye anvendelsesområder
    Der åbnes nu for nye, tidskrævende anvendelser, som var besværlige eller umulige før - f.eks. maling af husmure, rengøring af solceller, vask af vinduer, algefjernelse på tage, inspektion af infrastruktur osv. Det kan også tænkes ind i langtidsovervågning af et område - f.eks. i forbindelse med trafik, byggepladser, ulykker, festivalpladser osv.

-

Lars Dalgaard oplyser, at næste skridt i teknologiudviklingen er at lære dronesystemet at holde konstant afstand til og påføre konstant tryk mod overflader. Herudover er det også på tegnebrættet at montere basestationen på en mobil robot, så endnu større overflader kan dækkes.

I videoen øverst i artiklen kan du se Teknologisk Instituts testflyvning med Elistair Safe-T og en DJI S1000+.