Samarbejdende robotter skal være lettere at sikkerhedsgodkende

Kurt  Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 11.

-

Samarbejdende robotter skal være lettere at sikkerhedsgodkende

Vejen til sikkerhedsgodkendelse af samarbejdende robotter skal være kortere. Nyt, fælleseuropæisk projekt skal løfte arbejdsmiljøet for de såkaldte cobots.

Markedet for robotter, der arbejder tæt sammen med mennesker, forventes at stige voldsomt i de kommende år. Lige nu kan proceduren for sikkerhedscertificeringen af disse robotter dog være uoverskuelig og meget tidskrævende. Fem europæiske vidensinstitutter - med danske Teknologisk Institut i spidsen – er derfor gået sammen med en fælles mission om at gøre det langt nemmere at løfte arbejdsmiljøet og produktiviteten med kollaborative robotter.

Initiativet hedder COVR og finansieres af EU. COVR skal bidrage til at øge sikkerheden for mennesker og robotter, der deler arbejdsrum i produktioner rundt omkring i verden.

- Kollaborative robotter er ikke ude i fremtiden. Markedsparate teknologier er klar til at blive sat ind i produktionen allerede nu. En af hovedårsagerne, til at vi ikke ser flere sande kollaborative robotter i brug, er, at sikkerhedscertificeringen er meget kompleks, siger centerchef og projektkoordinator Kurt Nielsen fra Teknologisk Institut.

Hvis ikke lovgivning og standarder på området bliver nemme at tilgå, forstå og anvende, så ender de med at forhindre implementeringen af kollaborative robotter. Derfor er et af projektets hovedformål således at levere en samlet, overskuelig ramme for sikkerhedsgodkendelse af kollaborative robotter, som er tilgængelig for alle.

- Med så mange forskellige direktiver og standarder hersker der meget tvivl om, hvilke tests der er nødvendige for at kunne garantere sikkerheden af en kollaborativ robot. Vi er nødt til at ensrette godkendelsesmetoder – og i virkeligheden hele tilgangen til sikkerhed – på en mere effektiv måde, som er fyldestgørende for alle involverede i godkendelsesprocessen, siger Kurt Nielsen.

Lige nu er der ifølge José Saenz fra Fraunhofer IFF i Tyskland - en af partnerne i projektet - ikke nok folk, der kender til og forstår sikkerhedsstandarderne vedrørende robotteknologi.

- Der findes ikke en veletableret praksis, når det kommer til at verificere sikkerheden for kollaborative robotter, og generelt er det for vanskeligt for virksomheder at bringe nye, kollaborative robotter ind i deres produktion, siger han.

COVR består af Teknologisk Institut, italienske National Research Council, tyske Fraunhofer IFF, franske Alternative Energies and Atomic Energy Commission og hollandske Roessingh Research and Development.

Alle med en idé relateret til sikker, kollaborativ robotteknologi er inviteret til at være med i projektet. De kan nemlig søge om en såkaldt ”Award” - enten alene eller i et konsortium. Til hver Award hører der en finansiering på op til €60.000 - knap 450.000 kroner - med. Første mulighed for at søge om en Award bliver i efteråret 2018.

Hvis du gerne vil vide mere om projektet, kan du besøge COVRs hjemmeside her.

Yderligere oplysninger
Teknologichef Kurt Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2211, mail: kuni@teknologisk.dk