Robot hos Danfoss demonstrerer teknikker til sikker og billigere cobot-implementering

Søren Peter Johansen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 28 59.

Robot hos Danfoss demonstrerer teknikker til sikker og billigere cobot-implementering


Hos Danfoss i Gråsten tester Teknologisk Institut, som en del af et pilotprojekt i det europæiske robotnetværk ROBOTT-NET, flere robotteknologiske teknikker: Håndtering med kraftmåler, simplere separation af emner og en 3D-printet tre-i-én-griber til håndtering af kondensatorer, møtrikker samt en skruetrækker.

Det specielle ved robot-setuppet er, at den demonstrerer forskellige teknikker, der samtidig giver en billigere løsning, øget robusthed og øget tryghed for operatører, fortæller Søren Peter Johansen, der er faglig leder hos Teknologisk Institut.

- For eksempel er der i robotten en kraftmåler (force torque-sensor), som bruges til at lirke emner sikkert på plads, men også til at øge trygheden for operatørerne. På den måde vil kraftmåleren mærke og forhindre kollisioner med mennesker, inden de indbyggede sikkerhedsfunktioner i robotten stopper robotarmen. Således kan vi også øge sikkerheden og trygheden ved at arbejde sammen med kollaborative robotter, siger han.

Øger effektiviteten

Danfoss i Gråsten har testet robotten i forbindelse med virksomhedens produktion af frekvensomformere.

- I en frekvensomformer indgår der blandt andet et sæt af kondensatorer, hvor man samler to eller fire i et sæt. Den proces har vi automatiseret, ved at en robot samler en kondensator op og sætter den af i en fikstur, forklarer Søren Peter Johansen om processen og fortsætter.

- For at den kan ramme fiksturen, skal elektroderne på kondensatoren vende rigtigt. Derfor bliver den scannet af et kamera, som ser hvordan elektroderne er orienteret, så de bliver vendt rigtigt, inden de bliver placeret i fiksturet.

- Derefter plukker vi en møtrik, som skal sættes på, og robotten henter skruetrækkeren og skruer møtrikkerne fast. Og imens kan operatøren lave noget andet og på den måde øge effektiviteten, uddyber han.
 

Tre årsager til at automatisere

Peter Lund Andersen, der er Senior Manufacturing Specialist hos Danfoss, fortæller, at Danfoss automatiserer af tre årsager:

- Det drejer sig først og fremmest om arbejds- og miljømæssige hensyn – bedre ergonomi og færre tunge løft. Vi tror på, at vi med robotter, der kan gøre arbejdet ensartet hver gang, kan øge kvaliteten i vores produkter samt bevare sikkerheden og reducere omkostningerne, siger han og tilføjer:

- Samarbejdet med Teknologisk Institut giver os mulighed for at komme ud og prøve nogle nye ting af. Nogle ting, der ikke er helt modne endnu og ikke findes som hyldevare. Vi kommer på den måde på forkant med det hele.
 

Vil du se, hvordan robotprocessen med at samle kondensatorer i et sæt foregår? Så tag et kig på de to ovenstående videoer.