3D-print teknologi optimerer slagterier

Kristian Rand Henriksen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 12 62.

Hvidt håndtag til grise

3D-print teknologi optimerer slagterier

Det var noget af en opgave for produktudviklingseksperterne at få 5 sugekanaler og 5 modsatrettede kanaler til skoldhed damp bygget ind i et spinkelt håndtag. Men det lykkedes, og nu er det nye femfingrede dampsug klar til at blive anvendt på landets slagterier.

SteamVac Tubular 5 er navnet på nyskabelsen, der gør det nemmere for slagteriarbejdere at suge uønskede elementer som f.eks. hår, blod og gødningsrester væk fra overfladen af det slagtede dyr.

Hvidt håndtag til grise- Håndtaget virker som en slags støvsuger, der samtidig kan slå bakterier ihjel ved hjælp af dampen. Den femfingrede udgave er en videreudvikling af den gamle model, der i stedet for silikonefingre har et glat mundstykke. Den femfingrede udgave er især velegnet til kreatur- og lammeslagterier og især til afhudede dyr, fordi den kan fjerne diverse forureninger på en effektiv og hurtig måde, langt hurtigere og bedre end en kniv. Så jeg forventer, at den vil blive solgt til mange slagterier, siger seniorkonsulent Hardy Christensen fra Danish Meat Research Institute (DMRI).

Håndtaget gav mig grå hår
DMRI er en af landets førende, når det gælder udvikling af teknologi, der kan gøre danske slagterier til nogle af verdens mest effektive og bedste. Instituttet, der blev en del af Teknologisk Institut i 2009, er idémageren bag det nye håndtag, og udviklingen af det fandt sted i løbet af 2010 i et tæt samarbejde med eksperterne i Center for Industriel 3D-print.

Det specielle ved håndtaget er, at det har fem bløde silikonefingre, der - lidt ligesom blækspruttearme - kan følge konturer på overflader meget tæt.

SteamVac Tubular 5 er navnet på nyskabelsen, der gør det nemmere for slagteriarbejdere at suge uønskede elementer som f.eks. hår, blod og gødningsrester væk fra overfladen af det slagtede dyr. 
- Jeg indrømmer, at håndtaget på et tidspunkt var ved at give mig grå hår i hovedet. Selvom det er en enkel teknologi med i alt 10 kanaler med henholdsvis sug og damp, så er det en kompleks opgave at få en masse bittesmå indvendige kanaler fordelt ud på 5 større kanaler, uden at håndtaget blev for klodset og uhåndterligt. Det var også en udfordring at sikre, at håndtaget forblev rengøringsvenligt. Der har været en masse ping-pong og tests og diskussioner frem og tilbage, og der blev lavet mellem 6-7 prototyper, før det lykkedes at ramme plet, fortæller Olivier Jay fra Center for Industriel materialeteknologi.

Tilfredsstillende at det kan gå tjept
Såvel prototyperne som det færdige håndtag er fremstillet i plastmateriale på Center for Industriel 3D-prints avancerede 3D-printere, der printer emnerne – det vil sige, at det bliver opbygget lag for lag. Man kan ganske enkelt ikke fremstille håndtaget ved hjælp af traditionelle fremstillingsmetoder på grund af de komplekse indvendige kanaler. Så i dette tilfælde har 3D-printteknologien virkelig vist sit værd.

- Teknologien har også betydet, at vi kunne lave revisioner af prototyperne på meget kort tid. Stort set fem minutter efter, vi har fået en tilbagemelding på en test på et slagteri, kan vi ændre på CAD-tegningerne og sætte gang i en ny prototype, som vi har i hånden få timer efter. Det er tilfredsstillende i et udviklingsforløb, at det kan gå tjept, så man holder den røde tråd, så man ikke glemmer målet og flytter fokus. 3D-printteknologien sikrer korte udviklingsforløb, og det bliver resultaterne bedre af, udtaler Olivier Jay.

Videoen herunder viser damphåndtaget i aktion.

Står du selv med en kompleks udviklingsopgave eller et produkt, der skal fremstilles i små serier?

Kontakt os og hør, hvordan vi kan hjælpe dig.