Arbejdsulykker bekæmpes med video og e-læringsmodul

Annemarie  Holsbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 44.

Arbejdsulykker bekæmpes med video og e-læringsmodul

Takket være et samarbejde med Teknologisk Institut har Rockwool på blot to år mere end halveret antallet af arbejdsulykker på virksomhedens to danske fabrikker i Øster Doense og Vamdrup.

Rockwool fremstilles af smeltet sten, der opvarmes til 1700 grader, før det bliver flydende. I produktionen bliver den flydende stenmasse fyldt i store turbiner, hvor den bliver trådet som candyfloss og efterfølgende vævet til tykke måtter. Der findes naturligvis en række regler og retningslinjer for medarbejderne på en virksomhed med et relativt højt risikoniveau.

Men en sjælden gang sker det, at retningslinjerne ikke bliver fulgt til punkt og prikke, og så kan farlige situationer opstå. Og sikkerhed er ikke kun et spørgsmål om at bruge fysiske værnemidler og kende til arbejdsinstrukserne – både hjernen og hjertet skal med for at styrke sikkerhedskulturen.

Teknologisk Institut gennemførte i årene 2011-2013  et projekt i et tæt samarbejde med en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de to fabrikker og med høj grad af involvering af medarbejderne i produktionen. Projektets ”DNA” har været inddragelse af medarbejderne. Det var arbejdsmiljøgrupperne på de to fabrikker, som behandlede og diskuterede data fra skadestatistikken ved projektets start. Der blev udviklet et spil om risikoadfærd - kaldet RockSafe - og der blev afholdt fotosafari, hvis temaer var formuleret på baggrund af medarbejdernes vinkler.

Billede af mand i arbejdstøj, som står og arbejder med rockwool - har en slange en hånden.

Et andet stort moment i projektet var afholdelse af en teaterworkshop i samarbejde med skuespillere (og virksomheden Lena Bjørn Story Works). I Porten på Teknologisk Institut i Århus gennemspillede medarbejdere og skuespillere en række situationer fra deres hverdag omkring sikkerhedsadfærd, og disse spil blev senere til indhold i en sikkerhedsvideo og e-læringsmoduler. Alle disse aktiviteter gjorde, at medarbejderne aktivt har påvirket, hvad der er sket i projektet og har udviklet et stort ejerskab.

- For at sikre varige ændringer i arbejdsrutiner og adfærd er det vigtigt at få medarbejderne til selv at gøre sig nogle tanker om, hvornår de farlige situationer opstår, og hvordan de kan undgås. Desuden er det vigtigt, at ledelsen aktivt deltager i og bakker op om at understøtte en medarbejderdreven udvikling af sikkerhedskulturen på arbejdspladsen. Og det kan faktisk siges meget nemt: Lærer vi at sige til hinanden, hvis noget er farligt, så kan vi undgå, at en kollega kommer til skade, og så sparer virksomheden penge. Samtidig sker der ofte det, at når det bliver ”legalt” at tale om disse ting, opstår modet til også at komme med forslag til forbedringer i produktionen, og på den måde skabe innovative løsninger i virksomheden” siger faglig leder Eva-Carina Nørskov fra Teknologisk Institut.

I projektet Rocksafe har Rockwool sammen med Teknologisk Instituts arbejdsmiljøkonsulenter udfordret sikkerhedsbevidstheden og sikkerhedsansvaret hos fabriks- og lagerarbejderne samt lederne ved hjælp af blandt andet fotosafari, en sikkerhedsvideo og et stort e-læringsmodul. Og alt dette har reduceret antallet af skader med 55 % i 2012 sammenlignet med 2009.

 

Fakta:
Teknologisk Institut er arbejdsmiljørådgiver. Instituttets rådgivning baserer sig på en kombination af en stærk arbejdsmiljøviden og et stort branchekendskab. I projektet er der udarbejdet et e-læringsmodul, en video og en nyudviklet metode til en mobil enhed, der kan dokumentere og indsamle erfaringer fra såkaldte tilløb til ulykker.

Teknologisk Instituts konsulenter gav løbende sparring til en arbejdsgruppe på virksomheden bestående af produktionsdirektør, HR-direktør, to safety officerer og to HR-konsulenter. Teknologisk Institut stod for analyser af skadesdata undervejs, undersøgelse af sikkerhedskulturen samt involvering af medarbejderne og udviklede derudover også storyboard og varetog optagelser og produktionen af både e-læring og sikkerhedsvideo.