Autonome termit-robotter konstruerer bygninger

Jacob  Kortbek

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 11 52.

Autonome robotter bygger

Autonome termit-robotter konstruerer bygninger

Forestil dig 10 robotter, som konstruerer en bygning. Uden tegninger eller andre foreskrifter. Og uden en sjakbajs, der leder og fordeler arbejdet. Hvis du tager en af robotterne ud af processen, fortsætter de 9 andre ufortrødent. Og hvis du tilføjer flere robotter, falder de naturligt ind i arbejdsgangene.

Forskere på Harvard Universitet har udviklet små autonome robotter, som kan lave bygninger af skumklodser uden instrukser fra nogen. Blandt forskerne er danske Kirstin Petersen, der er uddannet ingeniør fra Syddansk Universitet.

For nylig endte projektet på forsiden af det velansete tidsskrift 'Science'.

Hvornår har man nogensinde brug for robotter, der kan konstruere bygninger uden foreskrifter, tænker du måske.

Forskerne håber, at robotterne kan anvendes til at lave bygninger på farlige eller svært tilgængelige steder. F.eks. under forhold, hvor der er meget mørkt eller meget koldt. Eller f.eks. under vand. Man kan også forestille sig robotterne lave bygninger på andre planeter.

I en mere simpel version vil de allerede inden for en nær fremtid kunne bruges til at stable sandsække i områder, hvor der er risiko for oversvømmelse.

 

Robotterne reagerer på baggrund af algoritme og sensorer

Robotterne er udstyret med fire sensorer: ultralyd, infrarød, en følesensor og et accelerometer. Den sidste type sensor bruges i forbindelse med klatring. Ved hjælp af disse sensorer kan robotten reagere på sine omgivelser og selv vurdere, hvor den næste klods skal placeres. 

- Projektet er inspireret af den måde, termitter arbejder på. Og det, der er det spændende, er, hvordan de her ret simple robotter arbejder sammen, fortæller Kirstin Petersen til Fyens Stiftstidende.

De seneste fire år har hun været ph.d-studerende på Harvard i USA, hvor hun har udviklet robotternes algoritme. Den sørger for, at hver enkelt robot ved, hvad den skal gøre, for at byggeriet lykkes. Algoritmen fortæller ikke robotterne, hvor de skal lægge klodserne, men hjælper med til at finde den logiske plads til den næste klods ud fra omgivelserne.

Projektet har fået navnet ’TERMES-robotter’, da de er inspireret af termitters måde at arbejde på.

Termitter bygger fx flere meter høje tuer med indbygget udluftningssystem, selv om de hverken følger en arbejdstegning eller har en byggeleder.

Robotterne kan bære byggeklodser, klatre, tilføje byggesten til en struktur, og de kan selvstændigt fuldføre et byggeprojekt.