Bekæmpelse af skadelige bakterier på medicinsk udstyr

Mark Holm Olsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 23 05.

Bekæmpelse af skadelige bakterier på medicinsk udstyr

Teknologisk Institut har siden 2006 ledet et konsortium, der udvikler metoder til diagnose, forebyggelse og bekæmpelse af skadelige mikroorganismer på medicinsk udstyr. Hvert år pådrager 5-10% af de hospitalsindlagte patienter sig en sygehusinfektion på grund af bakterier på urinvejskatetre, venekatetre, hjerteklapper samt kroniske sår. Heraf dør årligt 200-300 patienter forårsaget af bakterien Staphylococcus aureus.

Der er i 2007 opnået store fremskridt i konsortiets arbejde, idet forskere fra Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Teknologisk Institut har undersøgt og fået en ny viden om de skadelige mikroorganismer, der sidder på forskellige typer af medicinsk udstyr. Der er anvendt helt nye molekylærbiologiske metoder samt avancerede mikroskopiske teknikker til at identificere mikroorganismerne samt visualisere biofilmens opbygning. Dette er gjort i samarbejde med Rigshospitalet og Bispebjerg Hospital. Parterne i projektet har analyseret sig frem til, at der forekommer en stor diversitet, der ikke detekteres med traditionelle diagnostiske metoder.

Derudover har resultaterne bevirket, at de deltagende virksomhedspartnere har fået værdifuld indsigt i, hvordan infektioner opstår. Denne viden anvendes i deres produktudvikling af nye avancerede medicoprodukter, som fx Coloplasts nye sårplaster.

Parterne i projektet arbejder nu sammen om at udvikle og etablere hurtigere og mere præcise detektionsmetoder samt en mere målrettet behandling.