Big Data - et potentiale i små danske virksomheder?

Jens  Fynbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 13 96.

Big Data - et potentiale i små danske virksomheder?

Big Data er blevet "big business", og danske små og mellemstore produktionsvirksomheder kan drage nytte af den vækst, Big Data kan give.

Danske produktionsvirksomheder kan f.eks. optimere både produktionen, ressourceforbruget og spore fejl i produktionen, hvis de bliver bedre til at udnytte Big Data i produktionen. Det konkluderer Teknologisk Institut i et nyt notat, som gennemgår mulighederne for brug af Big Data i danske produktionsvirksomheder.

- Det er ikke blot endnu et smart udtryk. Der er reelt tale om en ny industriel dagsorden eller revolution, om man vil. I 2011 blev der samlet mere data end i hele verdenshistorien til sammen - i hvert fald siden alfabetets opfindelse. Og denne vanvittige store datamængde indeholder informationer, som i den rette kombination giver ny viden. Så det er nu, vi skal med, hvis ikke vi skal løbe os ihjel for at indhente det tog, der så småt er ved at forlade perronen, siger sektionsleder Jens Fynbo fra Teknologisk Institut.

Håb for virksomheder uden togbillet
Selvom man allerede skulle føle sig efterladt på perronen, er der alligevel håb, påpeger Jens Fynbo.

- Der er ingen tvivl, om at det kan virke uoverskueligt at komme i gang med at digitalisere sin produktion. Men det kræver kun én enkelt ting - mod. Mod til at prøve at få mere styr på den viden, som jo pt. styres på data, omend i løsrevne fraktioner, og en god portion erfaring, siger han og fortsætter.

- Mit råd vil være at starte ved Adam og Eva. Start med et produktionsoptimeringstjek eller et administrationsoptimeringstjek. Få en konsulent med, der kan møde jer i øjenhøjde og gennem en hurtig analyse guide jer videre skridt for skridt.

Ifølge Jens Fynbo er forbedringspotentialet i både administration og produktionen langt større, end man umiddelbart tror.

- Der kan være mange penge at spare ved at få kigget det hele igennem med et par friske øjne, der ikke er sovset ind i hverdagens drift. Og det er med konsulenter som det er med revisorer; hvis ikke de kan skaffe en forbedring, der opvejer deres eget honorar, så er det en forkert konsulent, man har fået fat i.

Under indsatsen Produktion i Danmark har Teknologisk Institut gennemgået eksisterende litteratur om Big Data med henblik på at afdække det økonomiske potentiale, der er for små og mellemstore produktionsvirksomheder i at anvende Big Data. Notatet kan læses her