Bionedbrydelig plastemballage - forventninger og realiteter

Alexander Leo Bardenstein

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 22 38.

Bionedbrydelig emballage

Bionedbrydelig plastemballage - forventninger og realiteter

Både forbrugere og industrielle emballagefagfolk kæmper med påstande om "bionedbrydelighed" og "komposterbar", når de kaster sig over bæredygtige emballageløsninger. Ved første øjekast, og for de fleste af os, lyder det som en reel fordel for miljøet. Forbrugerne er opmærksomme på plastforurening i havet og er glade, hvis de holder op med at bidrage til det. Lad os dog se lidt nærmere på dette tilsagn.

Bionedbrydeligt betyder, at emballagen vil nedbrydes over tid under påvirkning af mikroorganismer i det miljø, hvor det lander. Der er mange forskellige miljøforhold, som kompost, jord, fersk- eller havvand, hvor nedbrydningsprocessen kan tage nogle få måneder eller flere år. Komposterbar er mere specifikt og betyder, at emballage-elementet vil nedbrydes, hvis det bortkastes i en industri- eller hjemmekompost. Den europæiske standard EN 13432 "Krav til emballage, der kan genvindes ved kompostering og bionedbrydning", definerer betingelserne for opfyldelse for at påstå, at emballagen under test er "komposterbar", og den dækker kun industri-kompostering. Der findes ingen internationale standarder for hjemmekompostering, men der er flere nationale som i Australien eller i Belgien. Bionedbrydeligt er ikke defineret af internationale normer, og denne påstand er ofte brugt til at betyde komposterbar i henhold til EN 13432-standarden.

Hvordan skal vi da håndtere en bionedbrydelig/komposterbar plastemballage i Danmark efter brug?

Hvis du bor i en kommune med organisk affaldssamling, kan du blive fristet til at smide det ud i denne affaldsbeholder, da det kommer til en industriel kompostfacilitet. Men der kan du tage fejl! I Tyskland er det for eksempel forbudt at bortskaffe bioplast i Biomüll (organisk affaldsbeholder). Årsagen er, at plast ikke nedbrydes helt til sidst i processen. Alternativt kan du vælge at lægge denne emballage i en plastaffaldsbeholder, men for det meste vil det ikke blive genanvendt, da det ikke er en "konventionel" resin, det vil sige, at det hverken er Polyetylentereftalat eller Polyethylen eller Polypropylen. Derfor vil det blot ende i forbrændingen til energigenvinding. Og det er den samme bortskaffelse, som hvis du bare smider det væk i en almindelig affaldsbeholder. I dette tilfælde er det ikke en fordel at plasten er komposterbar!

I nogle andre lande som fx Storbritannien eller Frankrig er deponering stadig almindelig praksis, og en stor del af plastaffaldet ender der: 38% i gennemsnit for Europa! Vi tror måske, at komposterbar/bionedbrydelig plastemballage vil nedbrydes under disse forhold. Men hvad der præcist sker med komposterbar plast på lossepladser, er til diskussion. Nogle undersøgelser viser, at det vil nedbrydes og frigive metan, en kraftig drivhusgas, men en anden undersøgelse viste, at det slet ikke nedbrydes. Hjemmekompostering, som for øvrigt ikke er tilgængeligt for alle, vil give samme grad af usikkerhed om nedbrydning af komposterbar plast, da betingelserne er forskellige fra dem, der er defineret i EN 13432-standarden. Hvilke bortafskaffelsesmuligheder er der så tilbage? Faktisk er det kun det værst tænkelige scenarie: plastaffald smidt i naturen, floder eller havet. Som nævnt ovenfor testes komposterbart plastaffald ikke for bionedbrydning under disse betingelser og vil næsten ikke (hvis overhovedet) nedbrydes i miljøet.

Denne analyse viser, at krav om bionedbrydelig/komposterbar plastemballage er noget vildledende. Man kan spørge sig selv, hvor er fordelen, hvis dette plastaffald for det meste ender under vilkår, hvor dets nedbrydning ikke kan garanteres? Hovedspørgsmålet er imidlertid, hvad der skal gøres for at gøre komposterbar/bionedbrydelig plastemballage til et mere effektivt redskab for en bæredygtig fremtid? Svarene er indlysende:

• Vi skal sprede anlæg af industrielle komposteringsanlæg, kombineret med tilpasset genanvendelse af affald og fastsætte passende forhold for at muliggøre komposterbart plastaffald.
• Nedbrydningsforsøgene skal overveje ægte bortskaffelses-scenarier som deponering eller ferskvand/havvand og resultere i en korrekt certificering.

Slutteligt, er det vigtigt at bemærke, at den komposterbare plast ofte er bioplast fremstillet af vedvarende landbrugskilder med lavere CO2-belastning end konventionel plast. Så hvorfor ikke fremhæve disse reelle fordele i stedet for at hævde at plasten er komposterbar eller bionedbrydelig?

Online nyhedsmagasin

Vil du modtage nyheder og artikler om plast og emballage i din indbakke? Tilmeld dig vores online nyhedsmagasin her.