Blåstemplet til typegodkendelse
Specialenheden Certificering & Inspektion hos Center for Industriel Materialeteknologi er akkrediteret af DANAK og bemyndiget af Arbejdstilsynet til at udstede typegodkendelser i henhold til Maskindirektivet.
- Vi er stolte af at være de eneste i Danmark med akkrediteringen. Vi er også lidt mere overordnet glade på det danske erhvervslivs vegne. Akkrediteringen af os betyder nemlig, at man fortsat kan få typegodkendt sine maskiner i Danmark i stedet for at skulle udenlands - til f.eks. Tyskland - for at få typegodkendelser. På den måde bevarer vi kompetencerne i landet og kan sikre en hurtig og sikker ekspedition til de danske virksomheder, udtaler forretningsleder Claus Dalbøge fra Certificering & Inspektion. Han underbygger med at forklare, at der er ret forskellige traditioner i de europæiske lande med hensyn til anvendelse af maskiner, herunder f.eks. personløftere i byggebranchen.
- De forskelle kan vi tage højde for ved at bevare kompetencerne i Danmark, siger han. Blandt de danske virksomheder, der bruger kompetencerne omkring typegodkendelser jævnligt, er f.eks. Stenhøj Autolift A/S, der producerer lifte og andre maskiner.
Masser af erfaring
Akkrediteringen af Certificering & Inspektion er en direkte følge af kravene i det nye Maskindirektiv 2006/42/EF, der stiller krav om akkrediteringen.
- Vi har arbejdet som bemyndiget organ inden for Maskindirektivet siden 1995, så vi har masser af erfaring at byde ind med omkring typegodkendelser af farlige maskiner – de såkaldte bilag 4 maskiner - og CE-mærkning Selve akkrediteringen foregik på den måde, at vi sammen med DANAK gennemgik alle vores metoder og procedurer i forbindelse med typegodkendelser. De var også med os ude på en konkret opgave, fortæller Claus Dalbøge og tilføjer, at DANAK jævnligt kontrollerer, at alle regler og procedurer bliver fulgt.
Sådan foregår en typegodkendelse
- En typegodkendelse indledes typisk med, at virksomheden sender teknisk dokumentation, styringsdiagrammer etc. for maskinen til os, hvorefter vi gennemgår materialet og tegningerne og sikrer, at alt lever op til Maskindirektivets krav. Derefter foretager vi en fysisk afprøvning af maskinen. Der er dels tale om en funktionsprøve, men også en prøve, hvor vi lægger belastninger og fejl ind, for at se, hvad der så sker. Afhængig af, hvilken type maskine, der er tale om, kan afprøvningen tage fra to timer til to dage. Som oftest er det fabrikanten selv, der udfører prøvningen med os på sidelinjen. Går alt efter bogen udarbejder vi en typeafprøvningsattest, som fabrikanten får, så han kan lave en overensstemmelseserklæring på maskinen, siger Claus Dalbøge og fortsætter:
- Hvis en virksomhed følger harmoniserede produktstandarder fuldt ud, må de selv foretage afprøvning og CE-mærke deres produkt. Man har brug for vores assistance, hvis man afviger fra den harmoniserede standard, eller hvis man ønsker ekstra sikkerhed for, at produktet er i orden og lever op til Maskindirektivet. Nogle virksomheder bruger desuden et godkendelsesstempel fra os som et led i markedsføringen.
Står du foran typegodkendelse?
Kontakt forretningsleder Frits Fynbo fra Certificering & Inspektion på tlf.: 7220 3564
Tvivl om reglerne i Maskindirektivet?
Skriv dit spørgsmål til Frits Fynbo på ffy@teknologisk.dk - vi vender hurtigt tilbage med vores bud på løsningen af dit problem.