3D-print dæmper vibrationer i grammofon-pickupper

Kristoffer Ryelund Nielsen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 14 26.

Ortofon 3d-print

3D-print dæmper vibrationer i grammofon-pickupper

Den verdensledende producent af pickups til gram­mofoner, Ortofon A/S, har siden 2008 anvendt 3D-print – også kaldet Additive Manufacturing eller bare AM - til først pilotproduktion og siden industriel produktion af virksomhedens nye pickups.

Pickup produktion med 3D-print
Ortofon har siden 2008 anvendt Center for Industriel Materialeteknologi ved Teknologisk Institut til både pilotproduktion og serieproduktion af deres nye gene­rationer af pickups.

I løbet af de 10 år, der er gået siden da, har Teknologisk Institut 3D-printet såvel delkomponenter som hele pickups for Ortofon, og det har resulteret i en række nye generationer af pickups, heriblandt MC A90, SPU 90th, Xpression, MC Anna, MC Century, MC Windfeld, MC A95, Quintet og senest SPU Century.

Se filmen om Ortofons udvikling og samarbejdet med Teknologisk Institut

Fra forskning til produktion
Ortofon har længe arbejdet med at inkorporere moderne teknologier i produktionen af sine pickups, og samarbejdet med Teknologisk Institut startede i den forbindelse gennem udviklingsprojektet F-Mat, som handlede om udvikling af nye materialer til komponentfremstilling. Projektet fokuserede især på at øge materialernes svingningsdæmpende egenskaber, og i den forbindelse blev det klart, at Additive Manufacturing rummede et stort potentiale, da man kan lave hule produkter, som samtidig har en lav vægt. I forhold til pickupper tilføjer AM-teknologien vibrationsdæmpning, da coveret er designet med hulrum, og det giver pickuppen en helt karakteristisk lyd.
​​ Lad os hjælpe dig med produktion af 3D-print

Siden da er Additive Manufacturing blevet en central del af produktionen hos Ortofon, som udnytter de moderne AM-teknologier, hvor produktet fremstilles i en 3D-printer. I første omgang blev AM brugt til pilotproduktion, men efter at Teknologisk Institut har bevist teknologiens værdi og stabilitet på flere produkter og forskellige geometrier, bruges AM nu til industriel serieproduktion af Ortofons pickups. Teknologisk Institut håndterer 3D-printproduktionen og sørger i dag ligeledes for den efterfølgende bearbejdning og polering af emnerne samt den afsluttende kvalitetssikring.

Ortofon pickups måling close-up- Ortofon har været med siden vi fik den første metalprinter på Teknologisk Institut, og de er et rigtig godt eksempel på, at det ikke kun er maskinerne der gør, at vi kan lave produkterne hurtigere og bedre. Det er også en øvelse i at bruge og tænke 3D-print i produktudviklingen og hele tiden lære af sine erfaringer, så man fortsætter med at udvikle sig, og det har Ortofon virkelig forstået, fortæller Thor Bramsen, Forretningsleder på Teknologisk Institut. 

Teknologien muliggør den rigtige lyd
Ortofon var faktisk en af de første virksomheder i Danmark til at bruge AM-teknologierne kommercielt, og i dag anvender de AM som et målrettet og strategisk redskab i både udvikling, pilotproduktion og serieproduktion af virksomhedens nye pickups. En af disse pickups var MC Anna, som blev lanceret i 2012, og her hjalp Teknologisk Institut med at opti­mere procesparametrene, så pickuppen fik de rette akustiske egenskaber.

- Vi har et godt samarbejde med Center for Industriel Materialeteknologi, der har hjulpet os meget med at optimere de forskellige pickup-serier til produktion, fortæller Leif Johannsen, Chief of Acoustics and Technology, Ortofon A/S, og fortsætter: Ud over en hurtig og fleksibel ud­viklingsfase og pilotproduktion, har AM-produktionsmetoden også tilført pickuppen den eftertragtede stivhed og vibrationsdæmpning, der har afgørende betydning for lydkvaliteten. Dette er egenskaber, som ikke kan opnås gennem traditionelle fremstillingsteknologier.

Ortofon Pickups cluseupEt kreativt og designmæssigt frirum
Produktionen med AM har betydet langt hurtigere produktudvikling og hurtig adgang til markedet for Ortofon:

- Additive Manufacturing har givet os et større designmæssigt og kreativt fri­rum, fordi vi ikke længere er begræn­set af en bestemt geometrisk udform­ning. Vi behøver ikke at fremstille værktøjer, og derfor er produktionspro­cessen reduceret til få uger, hvor den før lå på 4-6 måneder. Den tidsmæssige faktor betyder, at vi nu kan afprøve ideer - alt hvad vi lige kommer i tanke om, og det giver en kæmpe frihed, understreger Leif Johannsen.

Jubilæums-pickup med 3D-printet cover
I 2018 markerede Ortofon sit 100-års jubilæum med en limited edition-serie af pickups ved navn SPU Century, og serien markerede samtidig 10-års jubilæet for Ortofons arbejde med 3D-print.

SPU Century er en moderne relancering af en original pickup fra 1958, der stadig produceres, og Teknologisk Institut stod for at 3D-printe aluminiumscoveret til pickuppen.

- Coveret er til SPU Century er printet på vores nye SLM280-3D-printer og er herefter poleret og coatet på Teknologisk Institut. Efterfølgende er coveret lasergraveret, og det er et rigtig godt eksempel på, hvad man kan opnå af kvalitet med 3D-print sammen med de efterfølgende processer, siger Thor Bramsen. 
Se hvordan vi kan hjælpe dig med 3D-print

SPU Century består udover det 3D-printede aluminiumscover af en underdel, som er CNC-bearbejdet i løvtræ og imprægneret med polymer, for at skabe stabilitet. 

Læs mere: Additive Manufacturing fra prototype til produkt