Danmark taber i konkurrenceevne - fra 2011-12 er Danmark gået fra en 8. til en 12. plads
Årets ”Global Competitiveness report” fra World Economic Forum er netop udkommet.
Rapporten måler konkurrencedygtighed blandt 144 lande, og det er ikke just gode nyheder for Danmark. Danmark er faldet fra en 8. plads i 2011 til en 12. plads. De tre mest konkurrencedygtige lande er – pt. Schweiz, Singapore og Finland. Qatar overhaler faktisk Danmark.
Danmarks konkurrencedygtighed styrkes af en stærk teknologisk parathed og en fleksibel arbejdsstyrke – og den danske samarbejdsmodel på arbejdsmarkedet.
Land for land gennemgår rapporten de faktorer, som er mest problematiske for virksomhedsejerne. Topscoren er ” adgangen til finansiering”. Teknologisk innovation kræver kapital, det har været besværligt at få adgang til for de små virksomheder igennem finanskrisen . Det der nok er mest bekymrende er, den negative vurdering af vores evne til at tiltrække internationale investeringer og internalt samspil om teknologioverførsel- for det er afgørende for at vi kan komme ud på de nye markeder, og det er afgørende for videnopbygning og innovation i en langt mere globaliseret verden og dermed også for jobskabelsen- og det vi skal leve af i fremtiden. Man skal læse sådanne undersøgelser med eftertanke- men netop fordi vi er midt i en proces, hvor kursen stikkes ud for dansk innovationspolitik- er der grund til at lytte til budskaberne i tallene.
Teknologisk Institut er World Economic Forums danske partner og Centerchef Hanne Shapiro, som står bag den danske del af rapporten, siger: ”Danmark bliver hurtigt overhalet i disse år og rapporten påpeger, at Danmark står over for en akut udfordring med at styrke uddannelsesniveauet hos danskerne i de kommende år. Samtidig halter tilliden til det politiske system og dets evne til at agere under krisen – hvilket gør kommunikationen med den almindelige dansker endnu mere vigtig”.
Teknologisk Institut partner for World Economic Forum - Den årlige globale konkurrenceredegørelse
På baggrund af mange års policy-analyser og udredninger for EU-Kommissionen, OECD og den nationale regering har World Economic Forum valgt Teknologisk Institut, Analyse og Erhvervsfremme, som deres danske partner i den årlige lederundersøgelse.
Undersøgelsen er på mange måder unik, fordi den i en lederoptik tager temperaturen på en række af de forhold, som man fra forskningen ved har betydning for konkurrenceevne, innovation og bæredygtig vækst – uagtet geografi – og fordi den gennemføres i mere end 140 lande verden over.
Lederundersøgelsen indgår i den årlige globale konkurrenceevnerapport, The Global Competitiveness Report, som World Economic Forum udgiver. Siden rapporten første gang blev udgivet i 1979, har den fået en stadigt større dagsordensættende rolle.
Vi er stolte over, at World Economic Forum har valgt os som deres partner for den danske analyse – ikke mindst fordi World Economic Forum på flere områder tidligt har sat en ny dagsorden, som bygger på en langt bredere konkurrenceevne og et bredere vækstbegreb, end man typisk ser i økonomiske analyser.
For os betyder det endvidere, at vi får adgang til rådata fra samtlige lande, som deltager i den årlige undersøgelse, og vi får mulighed for at bruge de indsamlede data og selv gennemføre analyser inden for de rammer, som sikrer virksomhederne fuld anonymitet og databeskyttelse.
World Economic Forum har også vist interesse for vores andre indsatsområder – blandt andet social innovation, uddannelse, IKT og offentlig sektor og virksomhedstransformation.
I den tidlige sommer mødtes vi derfor med ansatte fra World Economic Forums sekretariat i Schweiz med henblik på at styrke samarbejdet yderligere.
Læs rapporten
Link
For yderligere informationer kontakt seniorspecialist Analyse og Erhvervsfremme Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut 7220 2704 eller via e-mail: stys@teknologisk.dk
Til orientering er denne pressemeddelelse rettet den 5.9.2012 kl. 17.20.