Danmarks konkurrenceevne på vej op ifølge World Economic Forum - 2015

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Konkurrenceevne - foto fra robotteknologi i Odense

Danmarks konkurrenceevne på vej op ifølge World Economic Forum - 2015

Danmark går et trin op på den årlige måling af konkurrenceevne, gennemført af Word Economic Forum. Men Danmark ligger stadig lavere end Norge, Sverige og Finland.  

Danmark er for andet år i træk rykket op i den årlige globale måling af landenes konkurrenceevne, gennemført af World Economic Forum. I år er Danmark rykket op fra en 13. plads til en plads som nummer 12.

- Det skyldes en forbedring af den overordnede budgetbalance plus en forbedring på en række områder - såsom sammenhængen mellem produktivitet og løndannelse, samt fx indsatser for at modvirke monopoldannelse. Ligeledes ser vi fremgang inden for områder som udenlandske investeringer og teknologioverførsel. I forhold til det offentliges investeringer i teknologi, som drives af innovation, ser vi også en positiv udvikling. Her har Danmark måske unikke muligheder for at udnytte disse teknologier ikke kun til effektivisering- men også for at øge fleksibilitet og innovationshastighed fordi vi har en kompetent arbejdsstyrke og traditioner for involverende ledelse, siger innovationschef Hanne Shapiro, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut er World Economic Forums danske partner og står bag den danske del af rapporten. Innovationschef Hanne Shapiro påpeger, at Danmark til gengæld er gået tilbage i forhold til evnen til at innovere. Her er Danmark gået tre trin tilbage fra en ottende plads til en 11. plads.

- Det er ligeledes bekymrende, at vi ligger så lavt i WEF målingen, når det angår virksomhedernes adgang til lån og udviklingskapital. Nu, hvor krisen er ved at være ovre, er det afgørende, at virksomheder, og ikke mindst de små og mellemstore virksomheder – SMV’erne - har adgang til lån og kapital til at forny produktionsapparatet. Både inden for service og industri er der behov for investeringer, hvis Danmark skal være innovationsfrontløber med de muligheder, der bl.a. ligger i automation og digitalisering, siger seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

Danmarks udvikling i sig selv er beskeden, men set i forhold til 2013, hvor vi var kommet ned på en 15. plads, går udviklingen i en positiv retning på flere områder. Der er dog fortsat langt til den 3. plads Danmark lå på i 2008, og som USA har indtaget i år overhalet af Singapore på en 2. plads og Schweiz på en 1. plads.

Det er ligeledes værd at bemærke, at både Finland, Norge og Sverige ligger højere end Danmark, med Norge på en 11. plads.

Læs mere

Yderligere oplysninger
Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut, stys@teknologisk.dk, mobil 7220 2704.