Må vi gemme en cookie?

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse af vores hjemmeside, målrette indhold samt statistik. Læs mere om cookies

Dansk robot-startup vil revolutionere europæisk pølseproduktion

Thomas  Sølund

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 74.

-

Dansk robot-startup vil revolutionere europæisk pølseproduktion

Proxima Centauri er flyttet ind i Odense Robotics StartUp Hub hos Teknologisk Institut for at gøre den første prototype af virksomhedens udstyr til automatisk tykkelsesmåling af naturtarme baseret på robotteknologi flyveklar.

I nedenstående interview med Odense Robotics beskriver direktør Jan Pedersen, hvordan virksomhedens unikke teknologi kan reducere omkostninger og forbedre produktet til pølseindustrien – og ikke mindst hvad Proxima Centauri håber på at få ud af opholdet i hubben.

Kan du beskrive teknologien, og forklare hvorfor den er unik?
Alle pølsefabrikker anvender naturtarme, og fabrikkerne har stor fokus på at sikre den helt rette diameter på tarmene, da resten af pølseproduktionen er afhængig af, at tarmene har den forventede diameter.

I dag bliver tarmene fra cirka 200 millioner grise fra Europa renset, saltet, pakket og sendt til Kina for at blive sorteret. I Kina er der i dag ca. 7.000 personer beskæftiget med at måle og sortere svinetarme fra Europa.

Jeg har opdaget en måde, hvorpå man kan automatisere processen. Ved mekanisk at fylde tarmene med vand, er det muligt at måle diameteren. Derudover har jeg også udviklet en metode, som gør det muligt for en robot at opsamle tarmene.

Teknologien, vi udvikler, er unik, og der er ikke noget tilsvarende på markedet i dag, så jeg har ansøgt om to patenter. Vi kender mange virksomheder rundt omkring i verden, som har forsøgt at udvikle noget lignende, men hvor det ikke er lykkes.

Hvorfor har du søgt om at komme ind i StartUp Hubben, og hvad håber du på at få ud af det?
Jeg ansøgte af flere årsager. Først og fremmest vil jeg gerne have støtte fra startup hubbens tekniske eksperter, så vi kan fastslå, hvilken robot der er bedst egnet til opgaverne, og om den eventuelt skal tilpasses vores behov.

Jeg håber også at kunne få nogle råd til, hvilke muligheder jeg har for at få finansiel støtte. Og ikke mindst opleve et inspirerende arbejdsmiljø blandt andre robotstartups.

Vi håber at have en funktionel prototype efter sommerferien, som er klar til at blive testet på europæiske sorteringsfabrikker.

-

Hvad er dine største udfordringer og muligheder?
En af de store udfordringer vil være at få så mange forskellige teknologier til at ”spille sammen”. Vi bruger robotter, kamera, sensorer, meget følsomme vandsensorer, komprimeret luft- og laserskærer – som alt sammen er PLC-styret.

Fordi vi laver robotbaseret udstyr til fødevareindustrien, skal alt laves i rustfrit stål. Det giver vores leverandører nogle store udfordringer og længere leveringstider.

Vores nye løsning sparer vores kunder for ca. 65-70 procent i forhold til at sende tarmene til Kina. Samtidig vil kvaliteten af produktet blive forbedret.

Vores robotbaserede sorterings-/målemaskine vil kunne reducere stigende omkostninger for transport af containere til og fra Kina. Desuden vil den også kunne reducere de stadig stigende omkostninger for sortering i Kina. Den vil bidrage til at bevare job i Europa og eliminere transporttiden til og fra Kina. ”Friske” tarme, der bliver leveret tilbage til europæiske pølsefabrikker, er ca. et halvt år gamle.

Og hvis vi kigger på den potentielle positive indvirkning, det kan have på miljøet, vil den markant lavere transporttid bidrage til at reducere udledningen af drivhusgasser. Beregninger foretaget af Syddansk Universitet anslår en forureningsbesparelse, der svarer til 4,1 millioner biler årligt.

Hvordan startede virksomheden, og hvem er en del af den i dag?
Hele mit liv har jeg arbejdet med biprodukter fra slagtehuse. Jeg havde min egen virksomhed med cirka 250 ansatte. Jeg har selv sendt tarme til Kina til sortering, og jeg kender stort set alle i branchen.

Da jeg gik på pension i 2016, fik jeg idéen til at bygge maskinen. Med hjælp fra resten af Proxima Centauri holdet – to robotingeniører og to elektronikingeniører – sammen med bevillinger fra Innovationsfonden samt ekspertise fra Odense Robotics StartUp Hub og Teknologisk Institut, håber jeg, at vi snart kan færdiggøre vores prototype.