Danske virksomheder bliver klogere på kollaborative robotter

Samuel  Brøgger

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 17 66.

Danske virksomheder bliver klogere på kollaborative robotter

Den nye generation af industrirobotter er ved at indtage nationale og internationale produktionsvirksomheder. Det særlige ved robotterne er, at de er kollaborative. Det betyder, at de arbejder tæt sammen med deres menneskelige kolleger i produktionsprocessen. De varetager ofte det beskidte arbejde og håndterer tunge emner og processer, der kræver ensformige bevægelser.

Men hvordan kommer virksomhederne godt i gang med at anvende de kollaborative robotter og indfrier deres fulde potentiale, samtidig med at medarbejderne i kød og blod kan arbejde sikkert sammen med robotterne?

Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi stillede på to gå-hjem-møder - hos henholdsvis Grundfos i Bjerringbro og Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi i Odense - skarpt på de kollaborative robotter.

- Vi har vist noget af vores testudstyr frem, som vi bruger til at vurdere sikkerheden på forskellige kollaborative robotløsninger. Kollaborative robotter er et forholdsvist nyt felt inden for robotteknologi, og vi vil være på forkant med at teste løsningernes sikkerhed, fortæller projektleder Thomas Madsen Almdal fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi og fortsætter.

- Gå-hjem-møderne har samtidig det formål, at de virksomheder der allerede arbejder med teknologien, eller overvejer det, kan dele deres erfaringer og overvejelser med hinanden. Derfor var der også indlæg fra bl.a. Grundfos og Universal Robots.

Sikre robotter til de danske virksomheder
Gå-hjem-møderne havde stor interesse fra danske produktionsvirksomheder, der allerede er i gang med at automatisere og digitalisere deres produktion, og branchen kan se potentiale i de kollaborative robotter. De skal bare kunne gøres sikre for medarbejderne.

- Det mest interessante på dagen var, at det virker som om, der er ved at være godt styr på sikkerheden med denne type robotter. Her tænker jeg specifikt på de måleinstrumenter, der er til rådighed for at vurdere/måle om emnerne er farlige, fortæller Technical Project Manager Anders Dalsgaard fra VELUX og fortsætter.

Hos VELUX skuer de ind i fremtiden, når det kommer til at kunne optimere deres produktion med robotteknologi.

- Jeg arbejder med både kort- og langsigtede digitaliserings- og automationskoncepter - herunder strategi, der skal kunne anvendes globalt på VELUX-fabrikker. På VELUX er der mange manuelle operationer og montageopgaver, og der ser jeg helt klart potentiale for kollaborative robotter til aflastning af operatører, uddyber Anders Dalsgaard fra VELUX.

Teknologisk Institut lancerer kurser og tests inden for kollaborative industrirobotter samt rådgivning inden for certificering af personlige plejerobotter. Fremadrettet vil der også blive lanceret laboratorieydelser inden for sikkerhed for de typer af servicerobotter og droner, som kommer til at arbejde i tæt kontakt med mennesker.

Læs mere her