Det europæiske projekt PicknPack er nu leveret

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Det europæiske projekt PicknPack er nu leveret

PicknPack har over 4 år udviklet og afleveret et innovativt fødevareemballage system, som består af en række moduler, der er fleksible og automatiseret pakke alle typer af fødevareprodukter. Kvaliteten af fødevaren måles inden varen pakkes i en detailemballage tilpasset den aktuelle kvalitet. Således opnås både højere priser og affaldet reduceres.

PicknPack

I 2012 blev fjorten partnere samlet i Holland under ledelse af Wageningen University & Research. Partnerne havde en plan om at re-designe plukning, kvalitetsvurdering og emballering i fødevareindustrien. Konceptet giver mulighed for at sortere og pakke forskellige fødevarer på samme produktionslinje. Denne masterplan fik et navn: PicknPack.

De endelige resultater af projektet blev præsenteret og demonstreret den 13. september 2016 i Holbeach Storbritannien. PicknPack også udgivet sin projektvideo, som kan ses på: www.picknpack.eu.

Systemet i PicknPack er designet til at vurdere de enkelte fødevarer, pakke dem i bakker og levere kvalitet oplysninger om dette produkt direkte til forbrugerne, samt til detailhandlere og producenter. Den øverste folie er trykt lige før den på svejses bakkerne, og denne folie indeholder de mest vitale oplysninger om kvaliteten. Der er også trykt en QR-kode, der dirigerer kunden til en hjemmeside, hvor alle produktinformationer kan findes. Trykket på den øverste folie er tilpasset den detailkæde, hvor det emballerede produkt vil blive solgt, hvilket kan være forskellig for hver enkelt pakning. Producenter behøver ikke at have et lager af forskellige emballagematerialer til forskellige detailkæder, de kan fleksibelt udskrive de faktiske oplysninger om produktet indeni.

Systemet sikrer, at forbrugerne får den ønskede produktkvalitet og giver også uvurderlige oplysninger til detailsektoren, som logistisk kan linke kvalitet til salgstal og optimere deres fremtidige tilbud i overensstemmelse hermed. Også producenterne kan bruge oplysningerne som feedback til ledelse og produktion beslutninger og optimere deres drift.

Projektet har fokuseret på tomater på stilke, druer og færdigretter, som ikke er de nemmeste fødevareprodukter til at håndtere eller vurdere kvaliteten af. Det hævdes, at hvis disse produkter kan præcist håndteres, så kan man også arbejde med alle andre friske og forarbejdede fødevarer.

Konceptet kan anvendes på næsten alle fødevarer, der er pakket i bakker med en top film, men nogle af de teknologier, der er udviklet i projektet kan også bruges til anden emballage, såsom pap, poser osv.

Hele systemet kan arbejde under lave temperaturer og kan endda anvendes i en modificeret atmosfære miljø, hvilket sikrer optimal kvalitet af slutproduktet.

Projekt website

PicknPack videoer

 

Partnere

 • Wageningen University & Research / NL (koordinator)
 • Teknologisk Institut / DK
 • Tecnalia Research & Innovation / ES
 • Katholieke Universiteit Leuven / BE
 • University of Manchester / GB
 • Fraunhofer IVV / DE
 • Lacquey / NL
 • ITENE / ES
 • AZTI / ES
 • Marel / IS
 • Cam-Tech / DK
 • XaarJet / SE
 • Marks & Spencer / GB
 • InnospeXion / DK