Droner og mobile robotter skal inspicere højlagre

Jeshith Damsbo Anandasubramaniam

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 35 50.

-

Droner og mobile robotter skal inspicere højlagre

Forestil dig, at du arbejder på et lager, og der er ret langt op til de øverste hylder. Forestil dig så, at du - i stedet for at stå på tæer på en høj lift i høj afstand fra den hårde betonflade - kan sende en drone i luften, som kan scanne varerne, mens du står med flade fødder i gulvhøjde.

Det scenarie er, hvad et nyt, europæisk projekt vil arbejde henimod. Projektets tre partnere – Elistair, MapsPeople og Teknologisk Institut – skal nemlig udvikle en sikker, kollaborativ robot til delvist at automatisere lageroptælling i højlagre.

Gennem det to år lange projekt, der går under navnet TEDAI (Tethered drones for semi-automated inventory checking), vil de tre projektpartnere integrere en drone og en mobil robot med en avanceret "tether", som er et kevlar-forstærket dronekabel, samt et indendørs navigationssystem.
 

Drone skal aflæse stregkoder
Formålet med projektet er at automatisere scanning af varer på stedet. Dronen skal aflæse stregkoder, QR-koder o.l. for at verificere varen og sikre, at den rigtige vare er på det rigtige sted. Det skal skabe overblik over lagerbeholdningen, fejl, mangler eller eksempelvis uidentificerede varer, som kan blive opsamlet i det eksisterende lagersystem.

Dronen, der er udstyret med et kamera, skal tage billeder af alle varer og mærkater. Opstår der problemer, kan varens udseende på den måde undersøges ud fra en stregkode, uden at en medarbejder behøver at have adgang til de høje hylder på lageret.

Tetheren vil både forsyne dronen med batteri samt øge sikkerheden og hastigheden af data-gennemstrømningen mellem den mobile robot og dronen.

Projektleder fra Elistair Antoine Haag kalder systemet for revolutionerende.

- Ved at anvende en drone med tether mindsker man ikke kun problematikker med lagerhåndtering for virksomheder, men det revolutionerer også hele processen og de standarder, der findes inden for lagerlogistikdomænet, siger han og tilføjer:

- Derudover åbner brugen af et dobbelt robotsystem - med dronen og den mobile robot, der arbejder sammen, kombineret med navigationssystemet - et nyt anvendelsesområde inden for opsamling af langvarige data inden for bygnings- og infrastrukturinspektion.

De tre projektpartnere bidrager alle med relevante kompetencer inden for projektets område. Elistair er en global leder inden for fremstillingen af dronesystemer med tether-kabler, mens MapsPeople arbejder med indendørs mapping og navigation. Teknologisk Institut, der har mange års erfaring med udvikling af robotløsninger, skal lave systemet, der får dronen til at arbejde sammen med den mobile robot, så det bliver til en samlet enhed.

- Vi hjælper hovedsageligt mennesker med at navigere i store bygninger, men det er en naturlig udvidelse af vores platform, at den også kan assistere droner og robotter med at navigere sikkert og præcist indendørs. Derfor er TEDAI et spændende projekt, som vi er stolte over at være en del af, siger Rasmus Steenberg Andersen, CIO hos MapsPeople.
 

Kan skabe sikkerhed og spare tid for medarbejdere
Projektet udspringer fra et direkte ønske hos distributørerne om at kunne spore og holde øje med varer på deres lagre, forklarer Cecilie Pilgrim, der er konsulent hos Teknologisk Institut, og som leder projektet fra instituttets side, om baggrunden for TEDAI og tilføjer:

- I dag foregår meget lagerinspektion manuelt ved hjælp af lift, håndholdte computere og stregkodescannere for at kunne scanne varerne på de øverste hylder. Ved at anvende droner og mobile robotter sparer man tid, samtidig med at man øger sikkerheden for den enkelte medarbejder markant, da behovet for de vanskelige lagertjek kan reduceres.

- Vi tror på, at systemet kan være med til at optimere arbejdsfordelingen mellem mennesker og robotter, således at robotterne udfører det gentagende, nedslidende arbejde, som så frigiver tid til opgaver som problemløsning til medarbejderne, afslutter Cecilie Pilgrim.

Projektet er delvist støttet af Danmarks Innovationsfond sagsnr. 8033-00213B samt EU’s Rammeprogram Horizon 2020, IF-Eurostars-2018 projektnr. TEDAI-E12577​