Droneteknologien er i rasende udvikling

Stig Yding Sørensen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 27 04.

Flyvende drone

Droneteknologien er i rasende udvikling

Der satses i stigende grad globalt på droneteknologi, viser ny undersøgelse fra Teknologisk Institut.

Verden over satser teknologiudviklerne på at skabe ny teknologi til droner. Især i USA, Kina og det øvrige Asien er udviklingen i antallet af patenter til droner kraftigt stigende. Det viser en ny analyse af internationale patenter indenfor drone-teknologi fra Teknologisk Institut. Analysen er lavet ved tech mining, dvs. udtræk af data fra verdens største patentdatabase, Derwent World Patents Index.

- Vi kan konstatere at med øget computerkraft, sensorer, GPS, letvægtsmaterialer og avancerede produktionsmetoder betyder, at civil anvendelse af droner bliver stadig mere attraktivt. Efterspørgslen vokser, og det gør teknologiudviklingen også, siger seniorkonsulent Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut.

I perioden 1994-2016 er der globalt udtaget 4.313 patenter indenfor droneteknologi og udviklingen er accelererende. I 2014 er der dobbelt så mange patenter som i 2013, som igen havde dobbelt så mange patenter som i 2009.

Det er især USA og Kina som ligger i spidsen. Det er mange af de klassiske luftfarts- og militærindustrielle virksomheder samt kinesiske teknikske universiteter, som satser kraftigt på droneteknologi. Fra Sverige optræder fx SAAB på listen, mens Danmark ikke er med.

- Danske virksomheder er i stedet aktive med især udvikling eller integration af teknologier, der kan anvendes af droner. Vi er i Danmark rigtig dygtige til at kombinere teknologier på nye innovative måder og på den måde skabe nye produkter. Det kan fx være at kombinere en drone med sensorer som kamera, avanceret databehandlingssoftware eller udvikling af lette hybride energisystemer til droner, som kan forlænge flyvetiden, siger direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut. 

Analysen omfatter kerneteknologien bag dronerne og er afgrænset til patenter, hvor droner direkte er nævnt i patenterne. Sensorer, kameraer og andet udstyr, som kan anvendes i droner er ikke nødvendigvis omfattet. Analysen identificerer de primære aktører og de teknologier, som de især arbejder med.

Markedet for droneanvendelse ventes globalt set at være i en størrelsesorden på 6.7 mia USD i 2020.

Analysen fra Teknologisk Institut er finansieret af Styrelsen for forskning og innovation, som en del af en resultatkontrakt om droner. Den kan hentes her:

Yderligere oplysninger 
Seniorspecialist Stig Yding Sørensen, Teknologisk Institut: Mobil 7220 2704, mail: stys@teknologisk.dk og direktør Anne-Lise Høg Lejre, Teknologisk Institut: Mobil 7220 3116, mail: alh@teknologisk.dk.