Effektivitetstest - Biocider og biofilm

Helle Stendahl Andersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 24 21.

Hygiejnetest

Effektivitetstest - Biocider og biofilm

Mikroorganismer eller biofilm – hvad er forskellen?

Mikroorganismer såsom bakterier, gær- og skimmelsvampe eksisterer ofte i en biofilm og findes næsten overalt, bl.a. på overflader i vandanlæg, varmevekslere og køletårne og i udstyr til fødevaresektoren.

Biofilm er en gruppe af mikroorganismer, som på en overflade har klæbet sig til hinanden indlejret i en matrix af organisk materiale/stof eller slim. En typisk biofilm dannes altså, når bakterier adsorberes til en overflade, og der samtidig er meget organisk materiale til stede.

Når mikroorganismer først har dannet biofilm, er de vanskelige at fjerne, fordi mikroorganismer i en biofilm udviser større tolerance overfor biocider end mikroorganismer, der ikke er bundet i en biofilm.

 

Overholder dit produkt kravene i biocidforordningen (BPR)

I henhold til BPR skal produktet gennemgå følgende test:

  1. suspensionstest iht. EN-norm for at eftervise, at produktet har en antimikrobiel effekt overfor relevante mikroorganismer
  2. en simuleret brugstest på biofilm og/eller en field test.

Ved test af den antimikrobielle effekt overfor bakterier i biofilm er det vigtigt at tage hensyn til brugen af produktet ved opsætning af laboratorieforsøget.

 

Få hjælp til test af biocidprodukters effekt overfor biofilm

Testen kan udføres efter forskellige metoder.

En mulighed er at danne en biofilm på et relevant overflademateriale, hvorefter man kan teste et givent biocids evne til at fjerne biofilm fra overfladen.

En anden mulighed er at behandle et givent overflademateriale med biocid og herefter teste den behandlede overflades evne til at hindre, at der dannes biofilm.

Begge test kan udføres ved brug af en CDC-reaktor iht. metoden ASTM E2562-17.

HUSK, at det er lovpligtigt, at biocider testes både overfor relevante mikroorganismer og overfor mikroorganismer i en biofilm for at være sikker på, at biocidet har den ønskede effekt.

Teknologisk Institut tilbyder test på en lang række forskellige testorganismer og under dynamiske såvel som statiske forhold i henhold til relevante ASTM-standarder.

 

Hvad kan Teknologisk Institut hjælpe dig med?

Vi tilbyder bl.a.:

  • Test af effekten af forskellige biocider på biofilm (screening), fx ASTM E2977-17
  • Test af biocidbehandlede overfladematerialers evne til at hindre biofilmdannelse
  • Udvikling og/eller modificering af relevante testmetoder, fx ASTM E2562-17.