Emballage kan nu skræddersyes til den enkelte fødevare

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Emballage kan nu skræddersyes til den enkelte fødevare

Det europæiske projekt PicknPack har over fire år udviklet et nyt og fleksibelt fødevare-emballagesystem, som individuelt kan pakke detailemballage. Konceptet kan reducere affald og opnå højere priser.

PicknPack

Det europæiske projekt PicknPack har over fire år udviklet et nyt, innovativt fødevare-emballage system, som automatiseret kan pakke alle typer af fødevareprodukter. Her måles kvaliteten af fødevaren inden varen pakkes i detailemballage, som er tilpasset varens aktuelle kvalitet.

- Med PicknPack kan forskellige fødevarer sorteres og pakkes på den samme produktionslinje, og systemet sikrer, at forbrugerne får den ønskede produktkvalitet samtidig med, at producenterne individuelt kan tilpasse emballagen til kunderne i detailledet. Derved kan man reducere affald og sikre højere priser, siger sektionsleder Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut.

I det fuldautomatiske system designes emballagens størrelse fra produkt til produkt. Produktet undergår undervejs automatisk kvalitetskontrol via sensorer, og der er mulighed for individuel mærkning af fødevarerne, idet den øverste folie på fødevarerne først printes umiddelbart inden den svejses på emballagen. Derudover giver PicnPack mulighed for at forsyne emballagen med sporbar RFID-mærkning og mærke varerne med QR kodning til forbrugerne.

- Trykket på folien tilpasses den detailkæde, hvor det emballerede produkt bliver solgt, hvilket kan være forskellig for hver enkelt pakning. Derved behøver producenterne ikke have et lager af forskellige emballagematerialer til forskellige detailkæder. De kan fleksibelt udskrive folie med de faktiske oplysninger om varen, siger Søren Rahbek Østergaard.

Projektet har fokuseret på tomater på stilke, druer og færdigretter. Men konceptet kan anvendes på næsten alle friske eller forarbejdede fødevarer, der er pakket i emballage med topfilm. Men nogle af de teknologier, der er udviklet i projektet, kan også bruges i andre emballager som pap og pose mv. Hele emballagesystemet kan arbejde under lave temperaturer og kan endda arbejde i en modificeret atmosfære, hvilket vil sikre en optimal kvalitet af slutproduktet.

PicknPack projektet er finansieret af EU’s forskningsprogram og ledes af hollandske Wageningen University & Research. Desuden har Teknologisk Institut, Tecnalia Research & Innovation, Katholieke Universiteit Leuven, University of Manchester, Fraunhofer IVV, Lacquey, ITENE, AZTI, Marel, Cam-Tech, XaarJet, Marks & Spencer, og InnospeXion deltaget.

Se video, som viser PicknPack under produktion 

Yderligere oplysninger
Sektionsleder Søren Rahbek Østergaard, Teknologisk Institut, mobil 7220 3180, mail: sos@teknologisk.dk.