Emballager burde være lettere at åbne og bruge

Søren Rahbek Østergaard

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 80.

Åbning af emballage

Emballager burde være lettere at åbne og bruge

Forbrugernes slåskamp med dårlige emballager på fødevarer, medicin og rengøringsmidler, ender hvert år med, at 2500 skærer sig på emballagen eller en kniv og må på skadestuen. Men med brug af hjemmesiden - www.brugervenligemballage.dk - er der ikke nogen gode undskyldninger for at producere dårlige emballager. For her kan industrien hente gode råd og redskaber til at komme godt i gang med at udvikle mere brugervenlige emballager.

I perioden 2008-2012 blev projektet: ”Tilgængelige emballager for ældre og funktionshæmmede” gennemført med finansiering fra Erhvervsstyrelsen. Projektets partnere var Teknologisk Institut, Arkitektskolen Aarhus, EmballageIndustrien, PlastIndustrien, SPT, DI Fødevarer, Gigtforeningen og Tulip.  Projektet blev gennemført underledelse af Teknologisk Institut. Hovedresultatet er en "Brugerdreven guideline til Industrien".

Et af budskaberne fra emballageforskerne var, at der kan være mange årsager til, at en emballage er vanskelig at åbne – udover at den kan være fysisk svær at åbne, kan den også være designet, så åbnemekanismen er svær at finde.  Endelig kan instruktionerne til at åbne emballagen være vanskelige at forstå eller helt mangle.

- Mange danske virksomheder kan godt tænke sig mere om og vælge nogle bedre åbningsmekanismer og greb, fx et skruelåg uden en besværlig trækning. Vi vil gerne fortsætte dialogen med industrien, for vi har fået mange beviser på, at det kan give virksomhederne en konkurrencefordel at interessere sig for at inddrage brugerne i udviklingen af deres emballager fremover, siger Teknologisk Institut.

Den brugerdrevne guideline findes på www.brugervenligemballage.dk. Her finder man en grundig vejledning til industrien, således det er muligt at udvikle bedre emballager. Ønsker man at få en prognose for om emballagen faktisk fungerer, så kan man kontakte Teknologisk Institut på 7220 3150.