Emballering af frugt og grønt

Helle  Allermann

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 31 63.

pakning af frisk frugt og grønt  - perber frugt, gulerod i pose og persille i bakke

Emballering af frugt og grønt

Emballering af frisk frugt og grønt

Markedet for frisk frugt og grønt udvikler sig hastigt. Den moderne forbruger efterspørger i stigende grad convenienceprodukter, der er klargjorte eller spiseklare. Traditionelle convenienceprodukter er vasket og forarbejdet frugt og grønt, som eventuelt er blandet med andet frugt og grønt.

Frisk frugt og grønt er levende plantevæv, der selv om de er høstet gennemgår en række fysiologiske processer, som har betydning for produktkvaliteten og holdbarheden. Forarbejdet frugt og grønt har en meget kort holdbarhed, fordi håndtering og klargøring øger hastigheden, hvormed plantevævet nedbrydes.

Holdbarheden kan dog øges betragteligt, hvis produkterne opbevares koldt pakket i Modificeret Atmosfære (MA). I frisk frugt og grønt skabes MA naturligt, ved at pakkematerialet besidder barriereegenskaber over for ilt og kuldioxid, samtidig med, at produktet gennem respiration forbruger ilt og udvikler kuldioxid. De opnåede MA-forhold i pakket frisk frugt og grønt afhænger derfor både af produkt, pakkemateriale og samspillet mellem produkt, pakkemateriale og det omgivende miljø. Det er i dette krydsfelt, at ideen om produkttilpasset pakning af frisk frugt og grønt er opstået.

Produkttilpasset pakning

Produktdannet modificeret atmosfære pakning, også kaldet Equilibrium Modified Atmosphere Packaging (E-MAP) betyder, at produktet selv danner den optimale sammensætning af atmosfæren i samspil med emballagen. I starten er der atmosfærisk luft i emballagen, men produktet modificerer naturligt atmosfæren ved at bruge ilt og udskille kuldioxid. Hvis emballagen er optimeret i forhold til respirationshastigheden, vil der på et tidspunkt opstå ligevægt mellem produktets iltforbrug og den mængde ilt, der transporteres ind i emballagen. Hvis temperaturen samtidig holdes konstant omkring produktet, kan denne ligevægt styres til at ligge på et lavt iltniveau, hvor produktets respirationshastighed er lav. Dermed forlænges produktets holdbarhed. Det kan for højtrespirerende produkter være nødvendigt, at mikroperforere emballagen, for at sikre, at der kan transporteres nok ilt gennem emballagen.

E-MAP er oplagt til frisk frugt og grønt med høj respiration, herunder forarbejdet frugt og grønt, fordi respirationshastigheden sænkes og kvaliteten og holdbarheden forbedres. E-MAP kan også afhjælpe visse fysiologiske skader og mikrobiologisk vækst.

Hvordan kan Teknologisk Institut hjælpe dig?

I Emballage og Transport har vi udviklet en model til optimering af emballage til fris frugt og grønt og tilbyder at hjælpe interesserede frugt- og grøntavlere med optimering af deres emballage.

Vi har netop afsluttet to udviklingsprojekter om optimeret emballering af frugt og grønt:

  • Kvalipak, forbedret kvalitet af frisk frugt og grønt med aktive emballager og forbedrede pakkeløsninger.
  • Tempvent, udvikling af emballagefilm, der kan kompensere for de store variationer, der er i frugt og grønts iltforbrug under de varierende opbevaringstemperaturer.