Robotter skal sikre konkurrenceevne og klimaneutral produktion i landbrug- og fødevarebranchen

Jens Martinus Pedersen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 20 63.

agROBOfood projekt

Robotter skal sikre konkurrenceevne og klimaneutral produktion i landbrug- og fødevarebranchen

AgROBOfood er et EU-projekt, som skal hjælpe landbrug- og fødevarebranchen med at udvikle og virkeliggøre automatiserings- og digitaliseringsløsninger.


Mange slutbrugere i landbrug- og fødevarebranchen kender ikke til de muligheder, som robotteknologi kan bidrage med. EU-projektet agROBOfood, som løber fra 2019-2023, skal skabe opmærksomhed om de muligheder.

Teknologisk Institut er en af kernepartnerne i projektet og står klar til at hjælpe danske virksomheder i gang.

- Digitalisering og robotløsninger skal være med til at sikre konkurrenceevne og klimaneutral fødevareproduktion i fremtiden. Robotteknologien er langt fremme på enkelte områder, men med projektet vil vi kortlægge mulighederne og flytte denne viden bredere ud, siger Rune Hahn Kristensen, der er seniorkonsulent hos Teknologisk Institut, og som leder projektet fra instituttets side.

- Vi håber, at vi med agROBOfood kan skabe et stærkt netværk, som sikrer at en stor del af teknologiudviklingen kommer til at ske i Europa og i Danmark, tilføjer han.

Innovationseksperimenter er hjertet af agROBOfood

Projektet er formet af innovationseksperimenter, der organiseres af såkaldte "Digital Innovation Hubs" - one-stop-shops, som hjælper virksomheder til at blive mere konkurrencedygtige gennem digitale teknologier - f.eks. Teknologisk Instititut i Danmark.

Indledende eksperimenter udført på tværs af Europa så som overvågning af marker med sensorer og droner, forsøg med mobile markrobotter og høstrobotter til drivhuse skal demonstrere robotteknologiske innovationer inden for landbrug og fødevarer.

Fra 2019 til 2023 vil der blive lavet mellem 20-30 eksperimenter, som skal være med til at flytte den seneste teknologi fra forskning til praktisk anvendelse.

Et af de første eksperimenter koordineres af Teknologisk Institut i samarbejde med Technicon og skal se på håndtering af frostvarer.

- At bygge teknologibro fra universiteter til industrien forudsætter vilje, høj faglig viden og stærke samarbejdskompetencer. Danmark er helt fremme inden for fødevarer og robotteknologi, og Technicon ser frem til at være med i et udviklingsforløb, der skaber nye løsninger og markedsmuligheder på felter, som udbygger Danmarks gunstige internationale position, siger Casper Hansen, administrerende direktør hos Technicon.

Landsbrugs- og fødevarevirksomheder får konkurrecefordel

I projektet stiller slutbrugere med data og faciliteter, som leverandørerne - i samarbejde med forskningsinstitutter og universiteter - benytter til at udvikle og demonstrere den nye teknologi, fortæller Rune Hahn Kristensen.

- Slutbrugerne får til gengæld mulighed for at påvirke udviklingsretningen og produkt- og datastandarder med dertilhørende konkurrencefordele, når teknologien implementeres, siger han.

AgROBOfood - der er finansieret af EU's Horizon 2020-program - yder økonomisk støtte via åbne projektkald til selve udviklingsarbejdet. Det andet kald er åbnet den 1. marts 2021 og giver funding på op til 3,75 millioner kroner pr. projekt. Deadline for ansøgninger er 31. maj 2021.

Ønsker du at høre mere om agROBOfood og dine ansøgningsmuligheder, så kan du kontakte sektionsleder Jens Martinus Pedersen fra Teknologisk Institut, der står klar til at svare på spørgsmål og hjælpe dig i gang.