Få styr på standardernes krav til allergenstyring og BRC’s glutenfri standard

Inger  Olesen

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 18 84.

Brunch med hasselnødder

Få styr på standardernes krav til allergenstyring og BRC’s glutenfri standard

Deltag i det næste møde i Netværk Omkring FødevareAllergener (NOFA), som afholdes onsdag d. 2. oktober 2019 på Teknologisk Institut i Aarhus. Her tages emnet omkring dokumentation af allergenstyring op.

Den forsatte opmærksomhed på fødevareallergener blandt forbrugere og myndighedernes industriens høje krav til forbrugerbeskyttelse betyder, at fødevarevirksomheder på daglig basis udfordres med styring, håndtering og mærkning af fødevareallergener.

Fødevarestandarderne opdateres løbende, og det betyder, at det kan være svært for den enkelte virksomhed at udlede og være opdateret på, hvordan allergenerne skal håndteres. Nye tendenser som eksempelvis et øget fokus på gluten, gør kun udfordringerne større.

Fødevarestandardernes krav til dokumentation
Emnet tages derfor op på næste netværksmøde i Netværk Omkring FødevareAllergener (NOFA), som afholdes onsdag d. 2. oktober på Teknologisk Institut i Aarhus. Dokumentation af allergenstyring er et krav ift. fødevarestandarderne, men det kan være svært for den enkelte virksomhed at finde ud af, hvordan kravene bedst imødekommes. Forvirring omkring dokumentation af allergenstyring kan i værste tilfælde betyde, at en virksomhed mister sin certificering.

Sektionsleder Inger Olesen, Teknologisk Institut er facilitator på netværket. Hun oplever et stigende behov for viden om dokumentationen af allergenstyringen fra virksomhederne:

- Vi oplever et stigende behov for at få ny viden om dokumentation af allergenstyring ud i fødevarevirksomhederne. Vi har derfor sat emnet på agendaen. NOFA fokuserer på fortrolig vidensdeling mellem virksomheder, hvilket giver det bedste grundlag for at opbygge ny viden og faglighed omkring allergener, forklarer Inger Olesen.

Fødevarevirksomheder lærer af hinandens erfaringer
På mødet vil der være oplæg om dokumentation af allergenstyring efterfulgt af en debat mellem medlemmerne. Du kan opleve oplæg fra:

  • Konsulent og lead auditor, Joan Rohde Pedersen, som vil fortælle om fødevarestandardernes (BRC, IFS, FSSC) krav til håndtering af fødevareallergener. Dertil vil hun komme ind på den nye BRC glutenfri standard, som udkom i februar 2019.
  • En kvalitetschef fra industrien, som vil belyse, hvordan den givne virksomhed har håndteret en certificering efter BRC-standard. Derudover vil der forklares, hvordan virksomheden har indkørt nye analysemetoder, samt hvordan de regner på grænseværdier på spormærkning.

Efter mødet vil deltagerne således være opdateret på fødevarestandardernes krav til allergenstyring samt de særlige krav til produktion og markedsføring af glutenfri fødevarer, som fremgår af BRC’s glutenfri standard.

NOFA er et initiativ stiftet af Teknologisk Institut i samarbejde med Food Diagnostics ApS og DHI Danmark. Netværket er dannet på baggrund af begrænset lovgivning på allergenområdet, og de store udfordringer blandt virksomheder i forhold til at sikre, at allergenerne bliver håndteret, styret og dokumenteret korrekt.

For Inger Olesen står det klart, hvorfor man som virksomhed bør blive en del af netværket:

- Man bør deltage i netværket, hvis man ønsker at være opdateret på, hvad der sker på allergenfronten og for at dele værdifulde erfaringer med andre professionelle i branchen, forklarer Inger Olesen.

NOFA-medlemskab

I NOFA afholdes der to årlige møder, hvor relevante eksperter vil holde relevante oplæg. Dertil vil der være debatter om aktuelle emner, miniworkshops samt eventuelle virksomhedsbesøg.

Med et medlemskab vil din virksomhed få:

  • hjælp til en bedre forståelse af fødevareallergener og besvarelse af åbne spørgsmål
  • den nyeste viden omkring fødevareallergener
  • deling af viden og erfaringer omkring fødevareallergener
  • træning, workshops og rådgivning i håndtering af allergener
  • en webbaseret platform (NOFA NetGroup), hvor du som medlem i fortrolighed kan diskutere spørgsmål relateret til styring af allergener
  • mulighed for at bidrage til etablering af sikkerhed i fødevareindustrien ved at gøre fødevarer mere sikre

Prisen på et virksomhedsmedlemsskab er 5.750 kr./år ex. moms og inkluderer deltagelse af maks. to personer, som dagligt håndterer fødevareallergener, fødevareallergi og/eller intolerance. Der kan forekomme deltagerbetaling til dækning af ekstra udgifter ved eksempelvis eksternt afholdte møder, ophold og forplejning. Første møde koster 575 kr. ex. moms for ikke-medlemmer. Beløbet fratrækkes kontingentet ved indmelding.