Ferieønskerne blev opfyldt - med hjælp fra nyt system til vagtplanlægning

Annemarie  Holsbo

Jeg er din kontaktperson

Skriv til mig

Indtast venligst et validt navn
Eller dit telefonnummer
Sender besked
Tak for din besked
Vi beklager

På grund af en teknisk fejl kan din henvendelse desværre ikke modtages i øjeblikket. Du er velkommen til at skrive en mail til Send e-mail eller ringe til +45 72 20 26 44.

Ferieønskerne blev opfyldt - med hjælp fra nyt system til vagtplanlægning

Mange arbejdspladser kæmper med at planlægge bemandingen i ferier – og især i jule- og nytårsferien kan det være svært at få puslespillet til at gå op. Især hvis man også vil gøre medarbejderne tilfredse. Men på Plejecenter Kirke Stillinge gik 98 % af medarbejdernes juleferieønsker i opfyldelse - en tidlig julegave med stor betydning – og alt sammen løst af medarbejderne selv.

Februar 2011

Løsningen har været implementeringen af et nyt og fleksibelt vagtplanlægningssystem på nettet, Time Care, hvor medarbejderne selv i højere grad kan bestemme længden og fordelingen af deres arbejdsdage. Plejecenter Kirke Stillinge deltager i projektet TRISA (Trivsel Via Selvvalgt Arbejdstid), hvor denne nye metode til at vagtplanlægge mere fleksibelt indføres. Siden september 2010 har fire ældre- og plejecentre i Slagelse Kommune deltaget i projektet, der er støttet af Forebyggelsesfonden.

Grafik af mand der sætter rød ring omkring en dato på en månedskalender”Vagtplanlægningen fungerer meget bedre med det nye system. Det er blevet lettere, og samtidig oplever vi bedre samarbejde og trivsel, som oveni fører til bedre pleje for de ældre” siger Gitte Clausen, Centerleder på Plejecenter Kirke Stillinge.

Systemet bygger på, at den enkelte arbejdsplads definerer ønskerne til, hvornår de forskellige typer af opgaver skal udføres. På baggrund af dette kan medarbejderne ønske, hvornår de vil lægge deres arbejdstid. Den enkelte bestemmer selv længden af sin arbejdstid og fordelingen af dage.

”Og så er det jo en god julebonus, at vi nærmest kan gøre alle medarbejderne glade ved at indfri deres ønsker i juleferien”, siger Gitte Clausen.

Arbejdsmiljøforskning har gennem flere undersøgelser dokumenteret, at det giver en større jobtilfredshed og bedre trivsel, når mennesker selv har indflydelse på tilrettelæggelsen af deres arbejdstid. Konsulenter fra Center for Arbejdsliv på Teknologisk Institut arbejder med at opnå en tilfredsstillende implementering af systemet i medarbejdernes hverdag. Det webbaserede planlægningssystem Time Care leveres og serviceres af firmaet Time Advice.

”Indførelsen af Time Care handler om mere end bare at bruge et computerprogram. For at høste fordelene kræver det en helt ny måde at tænke arbejdstid og -planlægning på hos medarbejderne. De skal derfor være åbne over for den fleksibilitet, som systemet kan tilbyde, og ikke fastlåse sig i gamle vaner. Derfor er det også meget vigtigt at tage implementeringen seriøst og skabe mulighed for, at medarbejderne kan lære programmet og dets fordele ordentligt at kende – og når det virker, er man i en situation, hvor medarbejderne f.eks. ikke skal spørge chefen om fri, men beder om fri ved kollegerne gennem programmet. På den måde opnår de større selvbestemmelse og fleksibilitet i fællesskab via planlægningen af deres arbejdstid.”, siger projektleder Claus Müller fra Center for Arbejdsliv.

 

Time Care systemet
Det webbaserede vagtplanlægningssystem Time Care fungerer ved, at den enkelte arbejdsplads definerer ønskerne til, hvornår opgaverne skal udføres. På baggrund af dette kan den enkelte medarbejder ønske, hvornår han eller hun vil lægge sin arbejdstid. Den enkelte bestemmer således selv længden af sin arbejdstid og fordelingen af dage. I fællesskab pusles en sammenhængende plan på plads.